Net getest: ChiRunning

Moeiteloos en blessurevrij hardlopen

Getty Images

Hardlopen is hip. Iedereen doet het en iedereen kan het. Of denkt het te kunnen. Hardlopen is namelijk ook blessuregevoelig. Daarbij hebben lopers de dag na een lange afstand nog wel eens moeite om de trap af te komen. ChiRunning belooft moeiteloos en blessurevrij hardlopen. Dat willen wij ook, dus Plus Gezondheid volgt een proefles.

Volgens de hardlooptechniek en leermethode ChiRunning is spierkracht in de benen niet het uitgangspunt. Door het verbeteren van de looptechniek zou de kracht zelfs overbodig kunnen worden. Bij ChiRunning, de naam zegt het eigenlijk al, draait het om 'Chi'. Dit is een kracht die ook wordt gebruikt bij bijvoorbeeld acupunctuur en Tai Chi. U vindt de Chi in uw kern, uw centrum. En die kracht laat u samen werken met de kracht van de natuur: de zwaartekracht.

Dat klinkt best een beetje zweverig. Zeker voor twee nuchtere hardloopsters die met twee benen op de grond staan. Maar tijdens de training bleek dat licht lopen helemaal niet zweverig hoeft te zijn. En ook niet (heel) moeilijk. Het is een kwestie van vier principes samen laten komen.

Basishouding

De lichaamshouding is de belangrijkste bouwsteen. U kunt hierbij denken aan het naald in watten principe: uw lichaam is ontspannen, maar de kern is sterk. Een goede houding is een rechte houding: oren, schouders en heupen bevinden zich in een rechte lijn. Ook het bekken speelt hierbij een belangrijke rol. Het perfecte hulpmiddel voor ons is een denkbeeldig touwtje aan de kruin. Met dat touwtje trekken we onszelf omhoog.

Een rechte houding is hartstikke logisch natuurlijk. Of misschien ook niet. Want voor ons alle twee voelde die houding helemaal niet zo natuurlijk. Aandachtspuntje dus. En niet alleen voor tijdens het hardlopen.

Hellen

Vanuit die goede lichaamshouding kun je gaan lopen. Dit doet u niet door gewoon te beginnen met stappen, maar door iets naar voren te hellen. Op die manier komt het zwaartepunt van uw lichaam iets voor de voeten, waardoor u eigenlijk automatisch gaat lopen. Door het hellen landen de voeten niet meer ver voor u, maar juist onder u. De landing is ook niet meer op de hiel, maar juist op de middenvoet. Dat is minder blessuregevoelig.

De helling en snelheid waarmee u loopt, zijn ook van elkaar afhankelijk. Als u niet genoeg helt voor de snelheid die u loopt moeten de spieren toch hard werken. Als u te weinig helt, loopt u het risico dat de voeten toch voor het lichaamszwaartepunt gaan vallen.

Voeten en passen

Bij ChiRunning is het 'verboden' om met uw voeten af te zetten. U tilt de achterkant van uw voeten simpelweg op; hierbij komt de hiel het eerst van de grond en de tenen volgen ontspannen. De knieën blijven tijdens het lopen relatief laag. Op deze manier lopen voelt in eerste instantie onwennig. Wij zijn alle twee gewend om onze voeten meer voor ons te plaatsen: dan stamp je veel meer.

Hoe snel u ook loopt de pasfrequentie blijft altijd gelijk. Bij ChiRunning probeert u een ritme tussen de 85 en 90 stappen per voet per minuut aan te houden. Een hoog tempo, veel hoger dan wij gewend waren. Een metronoom bood uitkomst. Om meer snelheid te maken speelt u zoals gezegd met de helling, maar daarnaast ook met de paslengte. Hoe harder u loopt des te langer de passen. Naar achter toe wel te verstaan, de voeten moeten nog steeds ter hoogte van het lichaamszwaartepunt landen.

Armen

Het vierde en laatste principe betreft de armen. De beweging van de arm is belangrijk voor het ritme en de balans. Met ontspannen armen maakt u ook 85 tot 90 bewegingen per arm per minuut. Daarbij heeft u de armen in een hoek van ongeveer 90 graden en maakt u een voorwaartse beweging. Dat is de meest energiezuinige manier. Door uw armen in het juiste tempo te bewegen volgen de benen eigenlijk vanzelf.

Conclusie

Door de ChiRunningles lopen we allebei weer een stukje bewuster. Vooral de houding: het denkbeeldige touwtje en recht vooruit kijken nemen we mee in onze eigen trainingen. De techniek en theorie staat soms haaks op andere loopmethoden en dat kan verwarrend zijn. Recht vooruit kijken of een beetje omhoog. Hiel-, voorvoet of middenvoetlanding. Verschillende trainers geven verschillende adviezen.

Of u daadwerkelijk blessures voorkomt, kunnen wij op basis van deze proefles niet zeggen. Marion Meesters, die de training verzorgde, heeft sinds ze gestart is met ChiRunning nooit meer een blessure gehad. Dat klinkt op zich zelf veelbelovend.

Voor iedere hardloper is het een aanrader om een aantal ChiRunninglessen te volgen. Of u het nu meeneemt in de uiteindelijk looptrainingen of niet: het zorgt ervoor dat u bewuster loopt en weer eens nadenkt over de mogelijkheden van uw lichaam en training.

Meer weten? Kijk op www.loopblessurevrij.nl voor meer informatie en actuele workshops, cursussen en groepen.