Hardlopen? Wees lief voor uw voeten

Van een achillespeesontsteking tot voetschimmel

Getty Images

Bij het hardlopen heeft u eigenlijk niet veel meer nodig dan uw voeten. Maar u vraagt dan ook nogal wat van ze. De voeten dragen uw lichaamsgewicht, elke stap opnieuw. Niet zo gek dat hardlopers nog wel eens te maken krijgen met voetproblemen. Belangrijk dus om extra lief te zijn voor uwa onderstel.

Verschillende voetproblemen vragen om verschillende oplossingen. Maar voorkomen gaat vaak op dezelfde manier. Hier vindt u de meest voorkomende klachten en wat u er tegen doet.

Peesbladontsteking

Als u pijn heefet onder voorste deel van de hiel kan het zijn dat u last heeft van een peesbladontsteking (plantaire fasciitis). De klachten zijn vaak het hevigst bij het opstaan en verminderen in de loop van de dag. Na een dag vol sporten, staan en lopen neemt de pijn aan het einde van de dag vaak wel toe. Soms straalt de pijn uit naar de rest van de voet of de binnenzijde van het onderbeen.

De ontsteking ontstaat vaak door overbelasting van het peesblad dat aanhecht aan de onderzijde van het hielbeen. Het is belangrijk om de ontsteking meerdere malen per dag te koelen en rekoefeningen te doen. Het hardlopen moet u tijdelijk op een lager pitje zetten: vermijd vooral ook harde loopoppervlakken en heuveltraining. Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten binnen drie tot zes maanden.

Soms ontstaat er door de ontsteking een afzetting van kalk in de pees. Dit wordt ook wel hielspoor genoemd. In de volksmond wordt de term hielspoor vaak gebruikt voor een peesbladontsteking. Hielspoor en peesbladontsteking zijn echter niet hetzelfde. Heel veel mensen hebben een hielspoor, maar daar hoeft u geen klachten van te hebben.

Mortons Neuroma

Door het hardlopen kan een zenuw bekneld raken tussen de middenvoetsbeetjes. Dit merkt u vaak door een hevige stekende pijn in de voorvoet en tenen. Ook kunnen de tenen gaan tintelen. De pijn wordt erger bij hoge druk of als u de voet samenknijpt. Zitten en liggen kunnen de pijn juist verminderen.

Koelen en rust, daar komt het op neer. Een zooltje of kussentje om de middenvoetsbeentjes te spreiden of te ondersteunen helpt ook. Mortons neuroma komt vaak voor in combinatie met voetafwijkingen, maar kan ook het resultaat zijn van hoge hakken.

Peesontsteking

Achillespeesontsteking is een typische hardloperskwaal. Het kenmerkt zich door een doffe of doordringende pijn langs de achterkant van de pees, maar ook daar gespannen kuiten en stijfheid bij het opstaan. De meeste peesontstekingen worden veroorzaakt door overbelasting.

Ook hier geldt behandelen met ijs. En uw trainingsfrequentie flink terugschroeven. Ook het rekken van de kuit is belangrijk.

Voetschimmel

Een voetschimmel kunt u voorkomen door katoenen sokken en schoenen die goed ventileren te dragen. Schimmel gedijt namelijk goed op vochtige plekken. Een voetschimmelinfectie veroorzaakt een jeukende of pijnlijke huid, rode plekken en blaasjes tussen de tenen en op de voetzool. Het wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd.

Schimmels zijn vooral te vinden op plekken waar veel mensen op blote voeten lopen. Met een schimmeldodend middel kunt u de kwaal behandelen. Dode huidcellen kunt u eventueel verwijderen met een puimsteen.

Teennagels

Hardlopen kan ook allerlei klachten aan de teennagels veroorzaken. Een ingegroeide, blauwe of loslatende teennagel bijvoorbeeld. Wrijving, druk of stoten door sokken of schoenen kunnen de oorzaak zijn. Voldoende teenruimte is erg belangrijk.

Bij een blauwe nagel zit er bloed onder de nagel. Door een gaatje te maken in de nagel kan het bloed wegvloeien, maar dit is alleen nodig als de nagelijk pijnlijk voelt. Anders kunt u de nagel gewoon laten zitten, na verloop van tijd laat deze vanzelf los.

Blaren en eelt

Eelt bevindt zich meestal op de plaatsen waar de voet de meeste druk draagt tijdens het lopen. Bij voetafwijkingen of slechtzittende schoenen ontstaat vaak meer eelt. Over het algemeen is eelt pijnloos en is het een natuurlijke reactie van de huid. Als eelt door extreme druk nog dikker wordt spreken we van een likdoorn of eksteroog. Een likdoorn is meestal hard en rond van vorm, met een kern. Eelt kan meestal heel gemakkelijk verwijderd worden.

Ook blaren worden meestal veroorzaakt door slechtzittende schoenen of sokken. Het is een ophoping van vocht onder de buitenste huidlaag, veroorzaakt door wrijving tussen de huidlagen. Een blaar moet u goed ontsmetten en bij voorkeur uit zichzelf laten herstellen.

Wees lief

Als hardloper vraagt u veel van uw voeten, maar je kunt ook gemakkelijk iets terug doen. In sommige gevallen is een bezoek aan een pedicure of podotherapeut nodig, maar zelf iets doen gaat net zo makkelijk.

Het begint allemaal met goede hardloopschoenen, maar daar stopt het niet. Ook sokken zijn ontzettend belangrijk. Kies bij voorkeur katoenen sokken zonder drukkende naadjes. Voor marathonlopers zijn synthetische sokken vaak een betere keuze. Als de naadjes van de sokken toch een beetje vervelen wil het ook nog wel eens helpen om ze binnenste buiten te dragen.

Knip de teennagels recht en kort. Op die manier voorkom je het ergste teenleed. Goede schoenen en sokken helpen vaak al om blaren en eelt te voorkomen, maar je kunt je tenen eventueel ook nog beschermen met vulling om drukpunten te voorkomen.

Bron 
  • Nederlandse Vereniging voor Podotherapeuten
  • Runnersworld