Handig hardloopgerei

Accessoires

Stel u bent verslaafd aan hardlopen en heeft uzelf al in een leuke sportoutfit gehezen. Maar het is nog niet genoeg. Dat is geen probleem, want er zijn bergen hardloopgadgets op de markt. De één beter dan de ander. Dat dan weer wel...

Van alle accessoires is de hartslagmeter een hele handige. Zo hoeft u nooit meer op gevoel vast te stellen wat het beste tempo is. Via hardlooporganisaties en -winkels kun je informeren naar tabellen die aangeven welke hartslag voor u ideaal is. Dat verschilt per type training.
Vorderingen bijhouden
De hartslagmeter geeft uw hartfrequentie van een bepaald moment aan, hoe lang u liep en hoeveel calorieën u verbrandde. Op een aantal modellen zit ook een functie die u waarschuwt als u te snel of juist te langzaam loopt. De meer chiquere versies koppelt u aan de computer. Zo kunt u de vorderingen bijhouden in grafieken en tabellen.

Veel hartslagmeters hebben een borstband die u nat maakt voordat u hem om doet. Twee in de band gebouwde elektroden meten de hartslag. De band geeft dit door aan het polshorloge met een zendertje. Er zijn speciale sportbeha's waar de band in past, maar onder een topje blijft alles ook heel goed zitten.

Functioneel en comfortabel
Bedenk eerst wat voor model u nodig hebt, voordat u voor een hartslagmeter gaat kijken. Voorkom dat u een meter met allerlei overbodige functies koopt. In de eerste plaats moet een meter namelijk functioneel en gemakkelijk bedienbaar zijn. U wilt toch geen uren uittrekken om uw meter te doorgronden?

Loopt u samen met anderen, dan kunnen de hartslagmeters elkaar storen. Soms ontvangt u de hartslag van een ander of een ander die van u. Of u ontvangt onzinnige waarden. Sommige hartslagmeters lossen dit op door een code mee te sturen, zodat het horloge alleen op een band reageert die de overeengekomen code uitzendt.

 

Sporthorloges
Hartslagmeters hebben altijd een timer, maar soms is dat niet genoeg. Een sporthorloge biedt de mogelijkheid om uw hardloopsessies gemakkelijk met elkaar te vergelijken. U kunt uw tijd per kilometer aflezen. Dat is belangrijk als u met wedstrijden gaat meedoen. Ook hebben sporthorloges een aftelfunctie. Zo kan uw horloge u bijvoorbeeld na drie minuten waarschuwen. Dit is erg handig bij speciale trainingen.


Drinkflessen
Hardlopen betekent automatisch zweten. Heel veel zweten! Om uw vochtpeil op orde te houden, is water voor onderweg noodzakelijk. Een eenvoudig waterflesje volstaat, maar voor de zware hardlooproutes zijn ook speciale bidons verkrijgbaar.

Er is bijvoorbeeld een waterrugzakje te koop. U drinkt door een slangetje dat van de zak naar uw mond gaat. Als u besluit een waterzak te nemen, moet u op twee dingen letten.

 • Zorg ervoor dat de banden niet in uw rug snijden.
 • De rugzak moet dicht tegen uw rug aanzitten, zodat het water niet gaat klotsen tijdens het hardlopen.

Er zijn ook heuptasjes te koop, waarin u naast een flesje water ook uw zonnebrand en energierepen kwijt kunt. Neem nooit te veel water mee, maar altijd de hoeveelheid die u denkt nodig te hebben. U zit natuurlijk niet te wachten op extra balast. U hebt ook lichtgewichtpakjes drinken in aluminiumfolie. Die zijn ideaal voor niet al te grote afstanden.


Zonnebril
Het blijft natuurlijk irritant: rennen met een ding op uw neus. Maar voor de hete zomerdagen is een goede sportbril onmisbaar. Een sportzonnebril is zo ontworpen dat hij niet van uw neus afglijdt bij een paar druppeltjes zweet. Daarbij valt de zon ook niet vanaf de zijkanten in uw ogen.

Snelheids- en afstandmeters
De meest simpele vorm van een afstandmeter is de pedometer. U moet om te beginnen uw staplengte instellen. Daarna telt dit apparaat het aantal stappen dat u zet en het berekent de gehele afstand die u tijdens een hardloopsessie aflegt.

U kunt de stappenteller aan de band van uw broek klemmen. U moet de teller in ieder geval dicht tegen uw heupbeen aanklemmen. Hoe vlakker de ondergrond is waarop u loopt, hoe nauwkeuriger de teller meet. Uw staplengte varieert nogal, daarom zijn stappentellers niet erg nauwkeurig.

Stappentellers hebben vaak extra functies, zoals:

 

 • een hartslagmetertje dat de polsslag in een vinger kan meten
 • een overval-alarm
 • een calorieënteller

Er zijn ook meer geavanceerde meters die uit twee onderdelen bestaan. De meter bevestigt u aan uw schoen of aan een ander kledingstuk. Er zit een polshorloge bij om gegevens door te geven. Ze zijn vrij duur, maar ook erg precies. Ze geven de volgende waarden aan:

 • de afstand
 • de snelheid
 • het aantal kilometers per uur

Massagestok
Fysiotherapeuten en topsporters zweren bij dit massage-instrument. U rolt met de stok over uw spieren, net alsof u een stuk deeg plat rolt. Het lijkt ook een beetje op een deegrol, maar dat is het beslist niet. Met een massagestok masseert u een stijve tractus iliotibialis bijvoorbeeld veel effectiever dan met uw blote handen. Een tractus iliotibialis noemt u ook wel een lopersknie; u heeft dan pijn aan de buitenzijde van uw knie.

Oefentol
De meest voorkomende blessure bij hardlopen is de verstuikte enkel. Niet alleen pijnlijk, de kans op herhaling is ook een stuk groter als u eenmaal uw enkel verstuikt hebt. Om uw enkel weer sterk te maken, bestaat er een speciaal hulpmiddel: de oefentol.

Dit is een voetenstuk dat is bevestigd op een halve bol. U gaat erop staan en u houdt u in evenwicht op de tol. Zo traint u spieren die u enkel stabiliseren.


Inlegzooltjes
Er zijn speciale inlegzooltjes om de belasting van uw gewrichten te reduceren. Sommige fabrikanten van inlegzolen zeggen het schokken met 94 procent te kunnen reduceren. Ze zijn alleen niet goed voor uw looptijden, want ze voelen zwaar aan uw voeten.

Mocht u naar een specialist gaan om inlegzolen aan te meten, vertel hem dan dat u ermee gaat hardlopen. Hij houdt daar bij het aanmeten rekening mee. Inlegzooltjes kunnen hardloopkwaaltjes voorkomen, maar er kunnen ook kwalen door ontstaan. Luister dus vooral naar uw eigen lichaam.

Zin of onzin
Er is ook een aantal hebbedingetjes op de sportmarkt die eigenlijk maar weinig veranderen aan je sportprestaties. Wat is nuttig en wat kunt u beter achterwege laten tijdens het hardlopen?

Neusstrips
Veel sporters gebruiken neusstrips om beter te presteren. De neusgaten worden wijder, waardoor er minder weerstand is in de luchtwegen. Atleten denken hierdoor beter te presteren. Toch is er nog geen onderzoek geweest dat een positief effect op de prestaties aantoont. Wel houdt het uw hoofd koeler tijdens warm weer vanwege de verhoogde luchttoevoer.

Braces- en steunverbanden
U ziet ze wel eens lopen: hardlopers met een wit rekverband om de knie. Vaak zit het er voor het geval dat het mis gaat, maar écht veel ondersteuning geeft het niet. Soms verergert een verband zelfs de klachten. U kunt bijvoorbeeld een ontsteking hebben achter de knieschijf. Die verergert als u gaat rennen met een strak verband om uw knie.

RADIJS-methode
Drukverband is alleen handig als u een zwelling probeert tegen te gaan volgens de zogenaamde RADIJS-methode:

 • Rust: forceer niks als u een blessure hebt.
 • Altijd hoog: houd uw geblesseerde deel van het lichaam boven uw hart. Ga bijvoorbeeld met uw voeten omhoog zitten.
 • Drukverband: verbind de plek met rekverband om bloedingen en zwellingen tegen te gaan.
 • IJs: gebruik een zak gemalen ijs of diepvrieserwtjes. Die zak vormt zich rond het geblesseerde lichaamsdeel. Wikkel de zak altijd in huishoudfolie of in een theedoek, anders is deze te koud en kan hij blijven plakken aan de huid.

Braces en steunen voor de enkel zijn een stuk effectiever dan die voor de knie. Als u zwakke enkels heeft, kunt  u een enkelstabilisator dragen. Hoewel het tijdschrift Sports Medicine zegt dat het beter is blessures te voorkomen met een programma van de fysiotherapeut. Fysiotherapie helpt:

 

 • blessures op te lossen
 • uw spieren te versterken
 • de stand van uw lichaam te verbeteren. 
Auteur 
 • Redactie