Moet ik nu de aorta laten controleren?

longen
Getty Images

Omdat ik al zes weken last had van hoesten, heeft mijn huisarts een foto van mijn longen ­laten maken. Er was gelukkig niets ­afwijkends aan de ­longen te zien. Wel ­meldde de radioloog dat ik een ‘‘fors ­geëlongeerde (verlengde) ­thoracale aorta’’ heb. Mijn huisarts kende deze diagnose niet. Moet ik het nu regelmatig ­laten controleren? Ik ben 65 jaar.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

De aorta is het grootste en sterkste bloedvat in het lichaam. De wand van een bloedvat is op­gebouwd uit verschillende ­lagen: een binnenbekleding, een spierlaag en een stugge buiten­laag. De aorta vangt je ­leven lang de schommelingen in de bloeddruk op die het gevolg zijn van het ­pompen van het hart. Dit kan op den duur de ­samenhang verzwakken ­tussen de ­verschillende lagen. Een ­mogelijke complicatie daarvan is dat de binnenbekleding van de ­aorta stukgaat, en dat het bloed dan een weg zoekt ­tussen de verschillende lagen van de aortawand. Zo’n scheur in de binnen­wand van de aorta heet een ­dissectie. Het is een levensbedreigende ­situatie waarbij snel chirurgisch moet ­worden ­ingegrepen. Bij u is sprake van een verlenging van de aortaboog. Zo’n verlenging wordt gezien als een mogelijke voorspeller van een ­dissectie van de aorta. Maar: ­wanneer wat u hebt écht ­riskant wordt, weten we niet. Er wordt wel onderzoek naar gedaan, maar daar hebt u (nog) niet veel aan.

Daarom denk ik dat u moet ­kijken naar alle risico­factoren die u hebt voor het krijgen van slechte ­bloedvaten ­(zoals hoge bloeddruk, ­roken, overgewicht, cholesterol, ­diabetes, ­lichaamsbeweging). Op grond daarvan ­is te bepalen of er meer ­onderzoek ­nodig is, zoals een scan van de aorta. Zo krijgt u een idee van de mogelijke oorzaak van de afwijking, maar ook van het risico. Ik zou daarvoor een consult bij een cardioloog ­aanvragen.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.