Doorbraak: game helpt bij opsporen alzheimer

Onderzoekers hebben ontdekt dat als iemand de game Sea Hero Quest speelt, ze binnen een paar minuten de vroegste stadia van alzheimer bij deze persoon kunnen herkennen. Dat blijkt uit een nieuw gepubliceerde studie in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Er is nog niet eerder een manier gevonden om alzheimer in een vroeg stadium vast te stellen, die beter werkt dan medische tests. Bij die tests wordt vaak naar het geheugen en kennis gekeken. "De huidige diagnose is sterk gebaseerd op geheugen. Maar daarvan weten we dat het pas zichtbaar wordt als de ziekte al verder gevorderd is", schrijft hoofdonderzoeker Michael Hornberger in een persbericht. "Maar steeds meer bewijs toont aan dat afname in ruimtelijk inzicht al jaren eerder voorkomt dan geheugenklachten."

Virtual reality-spel

Sea Hero Quest is een virtual reality-spel waarin spelers een kaart te zien krijgen en dan op een bootje door een virtuele wereld naar bepaalde punten moeten navigeren. Onderzoekers verzamelden alle data en keek wie er de snelste routes nam, en wie niet. Uit het onderzoek blijkt dat mensen met een hoog genetisch risico op alzheimer vaak niet de snelste route namen. Daarnaast werden bewegingspatronen vastgesteld bij spelers die nog geen andere geheugenproblemen hadden.

Ziekte vroeg opsporen

Het is belangrijk om de ziekte zo vroeg mogelijk op te sporen. Het liefst voordat het stadium van geheugenverlies optreedt, zodat er meer kans is op een succesvolle behandeling. Volgens de onderzoekers is een van de eerste symptomen van dementie het verlies van navigatievaardigheden. Sea Hero Quest werd speciaal ontwikkeld om dit te onderzoeken.

Bron(nen):
Trefwoorden: