PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Euthanasie bij dementie blijft moeilijk

Het blijkt in de praktijk moeilijk om, ondanks een wilsverklaring, het leven te kunnen beëindigen in een ver gevorderd stadium van dementie. Artsen zijn vaak terughoudend.

In een wilsverklaring heeft iemand met zijn volle verstand aangegeven onder bepaalde omstandigheden niet verder te willen leven bij 'uitzichtloos of ondraaglijk lijden'. Ook in het geval van ernstige dementie is er volgens de huidige wet ruimte voor euthanasie. Toch blijft het moeilijk, zo blijkt in de praktijk.

Het grootste probleem is dat niet goed kan worden vastgesteld of de betrokkene uitzichtloos en ondraaglijk lijdt, aldus Jacob Kohnstamm, voorzitter van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE). Terwijl die conclusie juist nodig is voordat een arts volgens de richtlijnen kan overgaan tot euthanasie op verzoek van de betrokkene.

In 2015 werd de huidige euthanasiewet nog eens goed bekeken. Het ministerie van Volksgezondheid benadrukte dat er wel degelijk ruimte is in het geval van dementie. Toch ziet Kohnstamm daarin geen groei van het aantal euthanasiegevallen, tot dusver zijn er drie bekend.

Bron: NU.nl

Hoe herken je Alzheimer?