Hoe snel ben je na een hersenschudding weer op de been?

Getty Images

Mijn kleinzoon van 11 liep vorige week tijdens het voetballen met zijn hoofd tegen de doelpaal. De huisarts constateerde een hersenschudding. Drie dagen later ging hij alweer naar school. Is dat wel verantwoord?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Ja hoor. Actief zijn bevordert het herstel bij heel veel ziekten en aandoeningen – en ook na een ­hersenschudding. Een hersenschudding kan klachten geven zoals kortdurend bewustzijnsverlies, geheugenverlies, hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Vroeger werd geadviseerd rust te nemen tot de klachten over zijn; ook geestelijke rust, dus niet naar school. Dat zou voorkómen dat je chronische klachten krijgt zoals vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, geheugen- en concentratieproblemen, angsten, snel geïrriteerd zijn, overgevoeligheid voor licht en geluid, en oorsuizen. Maar veel van die klachten kun je juist ­krijgen van bedrust, gebrek aan beweging en niet meer meedoen met de rest. Bedrust raakt dus steeds meer uit de gratie.

Actief

In een recent onderzoek naar de gevolgen van een hersenschudding op langere termijn bleek dat kinderen die binnen een week weer actief waren, minder kans hadden op langdurige klachten dan kinderen die in bed werden gehouden. De kinderen mochten overigens wel zelf bepalen wat ze deden. Een kind dat zich beroerd voelt, moet je natuurlijk niet verplicht laten ­sporten. En uiteraard wil je de kans op een tweede klap tegen het hoofd zo klein mogelijk houden. De komende weken dus even niet voetballen.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!