Sneller reageren door eieren en spinazie

Sommige situaties vragen om een snelle reacties. Spinazie en eieren lijken dit reactievermogen te versnellen dankzij het aminozuur tyrosine.

Dat je bent wat je eet wordt al langere tijd geroepen. Stoffen die we via ons eten binnenkrijgen, kunnen bepalend zijn voor ons gedrag en de manier waarop we onze omgeving waarnemen. Wetenschappers van de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam deden voor het eerst onderzoek naar de vraag of inname van tyrosine bevorderend is voor het vermogen om een activiteit bliksemsnel te stoppen. Uit de resultaten blijkt dat het antwoord ‘ja’ is.

Experiment
Onderzoeker Lorenza Colzato en haar collega’s schiepen een situatie waarin testpersonen op willekeurige momenten een repetitieve handeling moesten onderbreken. Ze gebruikten hiervoor een stoptaak: de deelnemers kregen opdracht goed naar een beeldscherm te kijken.

Telkens als er een groen pijltje verscheen moesten ze zo snel mogelijk een knop indrukken. Daarbij moesten ze ook nog opletten dat ze de knop kozen die correspondeerde met de richting van het pijltje. Als er een rood pijltje op het scherm kwam moesten ze juist helemaal van het toetsenbord afblijven.

Tyrosine
De deelnemers kwamen twee maal naar het testlab. Eén keer kregen ze vooraf sinaasappelsap te drinken waar tyrosine doorheen was geroerd, een andere keer zat er slechts een placebo in. Na de tests bleek dat de testpersonen beter presteerden op de stoptaak als ze sap met tyrosine hadden gedronken.                 

Tyrosine komt voor in onder meer spinazie, eieren, hüttenkäse en soja. Wie niet genoeg van dit aminozuur binnenkrijgt maakt te weinig dopamine aan en dat kan leiden tot depressie en apathie.

Voordelen
Het positieve effect van tyrosine op de reactiesnelheid kan dus goed zijn voor de verkeersveiligheid. Als er bijvoorbeeld ineens een file ontstaat, kunnen snelle reflexen een ongeval voorkomen. Maar er zijn meer voordelen.

Colzato: "Voedingssupplementen met tyrosine en tyrosinerijk voedsel kunnen het cognitieve vermogen op een goedkope en gezonde manier verhogen. Daardoor zijn ze te verkiezen boven Ritalin en Modafinil, middelen waar studenten nog weleens naar grijpen om hun academische prestaties te verbeteren. Tyrosine is veilig en zonder recept verkrijgbaar."

De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Neuropsychologia.
 

Bron(nen):