Vijftigplussers weer in collegebanken

Getty Images

De rollen zijn bij dit college een keer omgedraaid. Voor de klas staat een student strafrecht. Een twintigtal vijftigplussers luistert aandachtig naar wat wordt verteld. Dat gebeurt op initiatief van de stichting Oud Geleerd Jong Gedaan. Door het hele land biedt deze stichting op een laagdrempelige manier colleges voor vijftigplussers aan.

Dit keer is het een college over spraakmakende zaken in het strafrecht, maar het had net zo goed een les in psychobiologie, antropologie of filosofie kunnen zijn. De stichting koppelt namelijk studenten in allerlei vakgebieden aan groepen vijftigplussers. Een win-win situatie is het. Vijftigplussers worden intellectueel uitgedaagd en voor de studenten geldt het als relevante werkervaring voor op hun cv.

De stichting werkt samen met verpleeghuizen, bibliotheken en wijkcentra. Het werkt als volgt: een locatie die genoeg geïnteresseerde ouderen vindt, kan een beroep doen op Oud Geleerd Jong Gedaan. Bij bibliotheken of wijkcentra kunnen ouderen zich vaak ook individueel inschrijven voor een collegereeks. Kosten: een paar euro per college.

Verpleeghuizen bieden als vanzelfsprekend hun bewoners een collegereeks aan. Zo zijn er ook colleges speciaal op maat gemaakt voor ouderen met dementie. Bij lessen voor relatief jonge vijftigplussers staat juist interactie met de groep centraal. Er is dan ruimte voor discussie en het stellen van vragen.

Benieuwd hoe zo’n college eruitziet? PlusOnline ging langs bij een college in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam.

(Tekst gaat verder onder de video)

Wil je zelf een college bijwonen? Bekijk dan hier op welke locaties de stichting nu actief is. Of neem contact op met een regiocoördinator om bij u in de buurt een collegereeks op te zetten. Klik hier.

 

 

 

 

 

 

Auteur 
  • Luc Tebbens en Maartje Bressers