Wat is afasie?

Taalstoornis als gevolg van niet aangeboren hersenletsel

Getty Images

Afasie is een taalstoornis die je kan krijgen als gevolg van niet aangeboren hersenletsel. Letterlijk betekent het: niet spreken.

Wat is afasie?

Afasie is een aandoening waarbij mensen problemen hebben met taal. Mensen met afasie hebben moeite met lezen, schrijven, praten en begrijpen wat tegen ze gezegd wordt. De aandoening treedt vaak op door een beroerte. Maar kan ook ontstaan door bijvoorbeeld een (verkeers)ongeval of een hersentumor.

Mensen met afasie hebben problemen met het begrijpen en produceren van de taal. Ze kunnen niet meer goed zeggen wat ze willen. Er is niet één vorm van afasie: de ziekte kent vele vormen. De ene patiënt begrijpt taal bijvoorbeeld nog goed, maar heeft last met het vinden van de juiste woorden. De ander spreekt veel, maar zijn nauwelijks te begrijpen. Ook zijn er mensen die helemaal niet meer kunnen spreken door afasie.

Lastig

Zowel voor de patiënten als de naasten kan de afasie soms lastig zijn. De volgende tips kunnen in sommige situaties helpen: neem als naaste de tijd voor een gesprek en praat rustig, stel korte en gesloten vragen. Vertel of vraag één ding en zorg voor een rustige omgeving. Word je niet begrepen? Vraag of het nodig is te herhalen wat je zei. Begrijp jij de persoon met afasie niet? Wees eerlijk. Het helpt hem of haar niet als je doet alsof je het begrijpt.

Behandelingen

Bij veel mensen met afasie is er na het ontstaan van de aandoening spontaan herstel van de taal. Dat herstel is echter zelden of nooit volledig. Met veel oefenen is er vooruitgang te boeken. Blijven proberen en volhouden zorgt vaak voor verbetering. De resultaten verschillen per patiënt. Het is van belang om zo snel als de situatie het toelaat met logopedie te starten. Een logopedist kan je adviezen en hulpmiddelen geven. Denk aan bijvoorbeeld een speciale app op de tablet of een aanwijsboek.

Daarnaast zijn er verschillende therapieën mogelijk, zoals MIT (Melodic Intonation Therapy), SMTS (Speech Music Therapy for Aphasia) en TIAS (Therapeutisch Instrument voor Apraxie van de Spraak).

 

Auteur 
Bron 
  • Hersenstichting
  • Afasietherapie.nl
  • AfasieNet