Hoe gaat u om met clusterhoofdpijn?

Plotselinge extreme hoofdpijn

Het is de meest pijnlijke vorm van hoofdpijn: clusterhoofdpijn. De heftige pijn zit aan één kant van het hoofd, rond het oog. Mannen hebben vaker last van clusterhoofdpijn dan vrouwen, maar over het algemeen komt het weinig voor.

De behandeling van clusterhoofdpijn gebeurt meestal onder begeleiding van een neuroloog. Bij clusterhoofdpijn heeft u last van aanvallen van 15 minuten tot 3 uur. Sommige mensen krijgen wel acht aanvallen op een dag. En dat in een periode van enkele weken tot maanden. Bij episodische clusterhoofdpijn worden de periodes met hoofdpijn afgewisseld met aanvalsvrije periodes, bij chronische klachten hebben patiënten geen aanvalsvrije periode of is deze korter dan twee weken.

Symptomen

Clusterhoofdpijn kenmerkt zicht door een heftige scherpe of brandende pijn rondom het oog of aan de zijkant van het hoofd. Soms wordt de pijn ook als snijdend of borend beschreven. De klachten beperken zich tot een kant en treden vaak zeer plotseling op.

Naast de pijn hebben clusterhoofdpijnpatiënten ook vaak last van:

  • rode of tranende ogen
  • verstopte neus of een loopneus
  • gezwollen of hangend ooglid
  • bezweet voorhoofd of gezicht
  • verhoogde spierspanning
  • een onrustig gevoel en bewegingsdrang
  • verhoging van lichaamstemperatuur

De meeste van deze klachten komen vooral voor aan de kant van de hoofdpijn.

Voortekenen

Twee op de drie patiënten ervaart voortekenen: vroege signalen die erop wijzen dat een aanval op komst is. Deze klachten openbaren zich uren of zelfs dagen voordat de aanval begint. Als u last hebt van clusterhoofdpijn is het belangrijk deze tekenen te herkennen, zodat u actie kunt ondernemen.

De voortekenen verschillen sterk per patiënt, maar zijn voor een individu vaak hetzelfde. U kunt hierbij denken aan tintelingen, prikkelingen of juist een doof gevoel in het gezicht, rode of tranende ogen, een verstopte neus of een zwetend gezicht. Sommige patiënten voelen zich voor een aanval onrustig, angstig, vermoeid, geïrriteerd of onbehaaglijk.

Na een aanval heeft u soms ook nog klachten. Lusteloosheid, overmatige vermoeidheid en een zeurende ‘na-pijn’ zijn het meest voorkomend.

Oorzaak

Naar de oorzaak van clusterhoofdpijn is al redelijk wat onderzoek gedaan, maar helaas heeft dat nog niets opgeleverd. Mogelijk speelt de biologische klok een rol. Recent onderzoek laat veranderingen zien in de hypothalamus: het hersengebied dat de biologische klok regelt. Overigens zijn er ook aanwijzingen dat met de leeftijd aanvallen langer weg blijven.

Behandeling

Als de huisarts denkt dat u clusterhoofdpijn hebt, zal hij je doorverwijzen naar een neuroloog in het ziekenhuis voor onderzoek en behandeling. Het is zaak om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Pijnstillers in de vorm van een tablet of zetpil, werken daarbij meestal niet snel genoeg. Injecties werken sneller: over het algemeen binnen 10 tot 15 minuten.

Met behulp van sumatriptaninjecties die onder de huid worden ingespoten, is ongeveer 80 procent van de patiënten op korte termijn pijnvrij. Dit middel vernauwt de bloedvaten in de hersenen en vermindert de pijnprikkel. Sommige patiënten hebben goede ervaringen met sumatriptan-neusspray.

Het nadeel van injecties met sumatriptan is dat ze niet vaker dan 2 tot maximaal 3 keer per 24 uur gebruikt mogen worden, terwijl patiënten vaak meerdere aanvallen op een dag hebben. Een aanvullende behandeling met het middel verapamil behoort dan nog tot de mogelijkheden. Dit medicijn helpt hoofdpijnaanvallen voorkomen. Werkt dat onvoldoende? Dan kunt u in overleg met uw arts geneesmiddelen als prednison en lithium proberen.

Zuurstof

Ongeveer twee op de drie patiënten lijkt ook veel baat te hebben bij een behandeling met zuurstof. Die behandeling bestaat uit het inademen van extra zuurstof gedurende 10 tot 15 minuten. Dit moet u zo snel mogelijk na het opkomen van een aanval doen.

In het ziekenhuis zijn hier mogelijkheden voor, maar u kunt het ook thuis doen. Zuurstof is niet direct via de apotheek te verkrijgen; uw zorgverzekeraar kan contactgegevens van een leverancier verstrekken. De behandeling heeft weinig bijwerkingen en is relatief goedkoop. Tegenwoordig staat zuurstof ook geregistreerd als medicijn.

Zelf doen?

Er is weinig wat u kunt doen om clusterhoofdpijn te voorkomen, maar bepaalde factoren zoals alcoholgebruik, gebruik van een bepaalde hartmedicijnen (nitraten), een lange vliegreis maken en verblijf op grote hoogte kunnen een aanval uitlokken. In een periode van clusterhoofdpijnaanvallen kunt u deze factoren beter zoveel mogelijk uit de weggaan. Bekijk voor een vliegreis ook altijd de mogelijkheden om injectienaalden mee te nemen in de handbagage.

Reactie toevoegen

11 Comments

Door Patrick (niet gecontroleerd) op za, 1-8-2015 - 14:48

Mag ik vragen hoe je er vanaf ben gekomen ik heb het ook en het is zeer vervelend

Door Yvan (niet gecontroleerd) op di, 9-6-2015 - 16:27

@ Wendy, geloof me Mik spreekt niet voor alle clusterpatienten, diegene die haar mening niet delen of te dominant zijn in de groep, worden eruit gegooid of verlaten hem zoals ik, ik ben trouwens de oprichter van Cluster Hoofdpijn Belgie. Er zijn betere hulp groepen :)

Door Wendy Bakker (niet gecontroleerd) op zo, 31-5-2015 - 13:38

@ Mik van Berne
Ja maar de doctoren hebben ons nodig om inzicht te krijgen in het beeld van Cluster hoofdpijn.En doktoren staan niet altijd negatief tegenover alternatieven als het voor Die patient wel werkt.
Sorry maar ik vind dat je je als een moderator van een groep erg opsteld als een arts. Als je genoeg ervaring hebt dan weet je de gouden regel; Wat voor jou niet helpt helpt misschien wel voor een ander.
Het staat voor iedereen vrij om te vinden wat men wil maar veel mensen komen met goede bedoelingen omdat ze begaan zijn met ons.Ik vind het niet netjes om nu te stellen dat dit allemaal onzin is en dat men zich niet met ons moeten bemoeien als ze geen kennis van zaken hebben.Je spreekt hier als zijnde alle CH patienten die het steevast afwijzen maar er zijn legio mensen die alles als strohalm aanpakken.Dat is hun goed recht.Je zou uit eigen naam moeten spreken en niet voor alle mensen die deze ziekte hebben.
Ik zou als mede ch patient willen zeggen; Doe ons een plezier en laat ons zelf uitmaken of wij het willen afwijzen of niet en of wij er baat bij hebben.

Door Mik Ver Berne (niet gecontroleerd) op zo, 31-5-2015 - 11:58

Als beheerder van facebookgroep Clusterhoofdpijn Belgie, kan ik onderstaande mening van de huisarts volkomen bijtreden. Ik ken de verhalen van honderden patiënten die wanhopig allerlei behandelingen probeerden, mezelf inbegrepen. Gaande van vitamine D kuren, detox behandelingen, kleur en lichttherapie, voedingssupplementen, acupunctuur, osteopathie, atlasbehandelingen enz. Ik kan jullie vertellen dat geen één van alle behandelingen genezing bracht bij de talrijke pogingen die ondernomen werden. Het is dan ook zéér vervelend voor ons dat we als "ongelovingen" bestempeld worden indien we jullie wellicht goedbedoelde hulp steevast afwijzen. We hebben genoeg ervaring om te weten dat deze methoden ons niet verder vooruit helpen. Integendeel, veel van deze behandelingen maken de zaak nog erger! Hebben jullie eigenlijk wel al eens degelijk onderzoek ernaar gedaan? De meesten " genezers" houden het bij het bekijken en opvolgen van de werking van hun eigen methoden en de reacties erop, vaak gaan die niet verder dan de basic functionaliteiten die in beste geval, lichtelijk verbetering brengen. Degelijke kennismaking met CH is zelfs in veel gevallen niet gebeurd maar jullie willen wel dat wij jullie klakkeloos geloven, want anders zijn we "wringers" Orgaanzuiveringen komen iedereen ten goede, maar gaat de complexe hoofdpijn problematiek die Clusterhoofdpijn is, niet genezen! Doe ons een plezier en verdiep je eerst in de complexiteit die Clusterhoofdpijn is alvorens je voor God komt spelen. We hebben hulp nodig vanuit de medische wereld!

Door Dokter (niet gecontroleerd) op zo, 31-5-2015 - 10:18

Dit was uiteraard een reactie op de natuurgenezer een stukje hieronder.
Excuse voor de vergissing, het originele artikel is idd zeer goed en wel medisch verantwoord!

Door Dokter (niet gecontroleerd) op zo, 31-5-2015 - 10:14

Beste, ik ken die verhaaltjes over lekkende darmen als oorzaak van alle problemen die een mens maar kan hebben. Mijn ervaring daarmee is dat het misbruikt wordt door zogenaamde natuurgenezers om wanhopige mensen veel geld uit hun zakken te kloppen. Honderden en zelfs duizenden jaren geleden bestonden dergelijke kwakzalvers al en moest de wetenschap niet tijdig hebben ingegrepen met oa de uitvinding van antibiotica, x stralen etc dan werden we nu nog maar gemiddeld 35 jaar. Clusterhoofdpijn is een domein waar er eindelijk nu stilaan wat meer aandacht en onderzoek wordt besteed. Ik heb het zelf en besef wat het is maar ik zal liever mijn geld geven aan gefundeerde research dan aan kwakzalverij. Mijn excuses aan de believers! En nu natuurlijk zal de reactie volgen van: ik was er wel mooi mee geholpen... Welnu er zijn ook rokers die 100 jaar worden zonder hart en vaatziekten of zonder longkanker. Dus hierbij een warme oproep aan mijn lotgenoten zich niet te laten vangen aan dergelijke onwetenschappelijke onzin. Steun liever de wetenschappelijk gefundeerde research!
Succes en sterkte!

Door Frea Plantinga (niet gecontroleerd) op do, 16-4-2015 - 19:10

Als natuurgeneeskundige heb ik jarenlange ervaring opgedaan met klachten als hoofdpijnen, migraines en andersoortige hoofdpijnen. Buiten hoofdpijnen om die door hormonen (zoals bij menstruaties) zijn ontstaan, en die dus te behandelen zijn met hormonen, plus hoofdpijnen als gevolg van fysieke 'foutjes'of tumoren, zijn bijna alle hoofdpijnen gebaseerd op verkeerde voeding. Ik heb me verbaasd over de hoeveelheid patiënten die door koffiedrinken hoofdpijn krijgen. Daarnaast is chocolade en/of veel zoetigheden eten de boosdoener. Het niet meer consumeren van deze producten leverde in meer dan 90% van de gevallen drastische verbeteringen op.
Onderzoekers kunnen blijven zoeken naar de oorzaak, maar de meeste keren ligt die toch echt in hoe we ons voeden. Het huidige voedingspatroon en de producten die tegenwoordig in de winkels liggen zijn in de jaren dermate verarmd aan kwaliteit vanwege het gebruik van bespuitingsmiddelen en het overmatig bewerken van de voeding, dat ons lichaam die onzuivere kwaliteit ervan slecht kan opvangen na een bepaalde tijd, en dat is bij ieder persoon verschillend. Bij de één duurt het vele jaren, bij de ander komt geen allergische reactie erop (hoofdpijn is in bijna alle gevallen een allergische reactie vanwege de hoeveelheid gif die is opgestapeld in het lichaam!), en bij weer een ander is die reactie er al na een uur, of minder.
De patiënten die het aandurfden om de darmspoeling toe te passen via een klysma, hebben allemaal ervaren dat een kwartier na de klysma de hoofdpijn volledig was verdwenen. Ook op mezelf pas ik dat altijd toe in die zeldzame gevallen dat ik geconfronteerd word met hoofdpijn, ook clusterhoofdpijn, soms migraine-achtig. De klysma reinigt de darm vrij goed, en vrij snel, waardoor gifstoffen snel afgevoerd kunnen worden, en daarmee dus ook d hoofdpijn doet verdwijnen.
Persoonlijk raad ik bovenstaande adviezen als allereerste aan, voordat overgegaan wordt op het slikken of injecteren van medicatie, omdat dat óók een bijdrage levert aan extra gifopslag in het lichaam. Zodra er bijwerkingen komen van een (vaak regulier) middel, is dat een bewijs van giftigheid van dat middel: het lichaam reageert daar dan op en geeft daarmee aan dat het eigenlijk geen goede oplossing is. Alleen als alles via natuurlijke wijze is uitgeprobeerd en niets lukt om vrij te komen van de hoofdpijn, kan je altijd nog een besluit nemen om reguliere medicatie te nemen. Maar het lichaam is zelf al een natuurproduct en verdient ook voeding te krijgen die de puurheid van de natuur in zich draagt. Je kunt immers geen benzine gooien in een motor die op diesel rijdt, en zo is dat bij ons lichaam ook: het heeft natuurlijke voeding nodig, en geen 'voeding' die door de fabrikant kapot bewerkt is, waar veel essentiële ingrediënten uit zijn gehaald en chemische toevoegingen in zijn gezet. Van dat soort producten liggen de schappen overvol, helaas. Je kan dus van reguliere medicatie absoluut niet zeggen dat die het lichaam op een natuurlijke wijze tegemoetkomt. Van natuurgeneeskundige middelen wel.
Overigens is het natuurlijk van groot belang dat de voedingswijze wordt verbeterd, en niet alleen maar het symptoom bestreden zodat men weer verder kan gaan met verkeerd consumeren. Op een gegeven moment zal het lichaam drastischer maatregelen gaan nemen om aan te geven dat de maat vol is. Sinds onze voeding enorm wordt gemaltraiteerd, lopen de diverse afdelingen in ziekenhuizen vol van mensen die kanker hebben gekregen. Ra ra, hoe kan dat toch? Darmen houden zich bezig met voedsel verteren, dus bij darmkanker kan je je hand in het vuur steken, bij wijze van spreken, dat de voeding al jaren niet meer klopt met wat het lichaam feitelijk hard nodig heeft om gezond te kunnen zijn....

Door P. van Schelt t... (niet gecontroleerd) op do, 16-4-2015 - 17:14

Heb zeker twintig jaar clusterhoofdpijn gehad. Neurologen kenden het verschijnsel maar konden er niets mee.
Heb bij toeval iemand ontmoet en die heeft mij definitief van de pijn afgeholpen, nl met voetreflex. Ieder kwartaal houdt zij hiermee onderhoud en heb eigenlijk nooit meer last gehad van Clusterhoofdpijn.