Hoe kom ik af van die vervelende muzikale hallucinaties?

Arts en journalist Joris Bartstra beantwoordt lezersvragen

vrouw-oorsuizen
Getty Images

Ik ben een vrouw van 82. Sinds enkele maanden heb ik last van muzikale hallucinaties. Ik heb bij de huisarts geïnformeerd, maar die heeft geen oplossing. Ik word er gek van. Wat kan ik ertegen doen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Muzikale hallucinaties – het horen van muziek die er niet is – is een zeldzame aandoening en de oorzaken zijn heel divers. Om te weten wat je ertegen kunt doen, moet je dus eerst de achtergrond weten. In veel gevallen zijn er ­ernstige gehoorproblemen: de ­delen van de hersenen die je ­gehoor verwerken, gaan dan vaak zelf dingen invullen of verzinnen als er geen prikkels meer van het slakkenhuis komen. Daarom krijg je vaak oorsuizen als je gehoor een beetje beschadigd is. Ook een heel bekend verschijnsel is dat mensen de stem van hun partner horen, ook als die al jaren is overleden. Het horen van muziek is veel ­minder gebruikelijk, maar komt ook voor en kan heel hinderlijk zijn. Een goed gehoorapparaat kan soms verlichting geven.

Maar muzikale hallucinaties komen ook voor bij psychiatrische ziektes waaronder depressies, en ze ­kunnen soms ook ontstaan bij hersenschade als gevolg van een ongeluk of een beroerte. In de ­eerste gevallen zijn middelen tegen psychoses of depressie de meest voor de hand liggende keuze; in het tweede geval willen middelen tegen epilepsie weleens helpen. Soms ­helpen de bekende ‘pleisters bij ­dementie’ om de klachten te ­verminderen; ik vermoed doordat ze het corrigerend vermogen van het brein wat versterken. Het is niet gezegd dat er altijd een oplossing is, maar als u er echt last van hebt, zou ik de huisarts om een verwijzing vragen naar een neuroloog, psychiater of misschien zelfs een kno-arts. Er zijn nog best artsen die een lastig probleem interessant vinden.

Wil jij ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier jouw vraag. Vergeet niet je naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als jouw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.

Auteur