Hoe kom ik van dat gefluit en gesis in mijn oren af?

tinnitus
Getty Images

Een half jaar geleden had ik last van verstopte oren. De assistente van de huisarts heeft mijn oren schoongespoten, maar daarna kreeg ik enorm last van rare geluiden: klokgelui, gefluit en gesis. Dat is nu wel minder geworden, maar de geluiden zijn nog niet weg. Wat kan ik doen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

U hebt last van tinnitus: geluid dat er niet is, maar dat u wel hoort. Het uitspuiten of op een andere ­manier reinigen van de ­gehoorgang veroorzaakt voor het gehoor veel ­herrie. Het trommelvlies wordt namelijk door het schoonmaken in ­beweging ­gebracht en het gehoor inter­preteert dit als lawaai. Als het schoonmaken stopt, valt het harde geluid weg. Dit geeft dan kans op een piep of een ander fantoom­geluid. Het vervelende van tinnitus is dat als je het eenmaal hebt opgemerkt, je het blijft horen. Zo kun je maandenlang last houden van een piep die ontstond na het reinigen van de oren. Als je zélf je oren reinigt, heb je de herrie beter in de hand, omdat je merkt wat je doet. Er zijn op internet allerlei haakjes, lepeltjes en een soort kurkentrekker­achtige instrumentjes verkrijgbaar om de oren te reinigen. Overleg wel even met de huisarts of de methode geschikt voor u is. Huisartsen zijn vaak nogal bang voor ongelukken bij het schoonmaken van de oren.

Wilt u meer lezen over de behandeling van tinnitus, lees dan hier verder: https://www.plusonline.nl/horen/arno-lieftink-over-tinnitus-sta-geluid-toe

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.