Douchen zonder uitdrogen

Wees lief voor uw huid

De één houdt van een snelle ochtenddouche, de ander ligt het liefst een hele zondag in bad. Lekker ontspannen of wakker worden, maar denkt u ook eens aan uw huid? Die kan het zwaar te verduren hebben. Met deze tips houdt u uw huid schoon, maar ook gezond!

Al dat water en zeep kan uw natuurlijke evenwicht van uw huid flink in de war schoppen. Mogen we ons dan helemaal niet wassen? Natuurlijk wel! Maar met een beetje beleid houdt u uw huid gezond.

Snel onder de douche

Douchen is favoriet. Douchen is fris, snel en heeft een verkwikkend effect. Wij vinden het zo lekker dat we gemiddeld vijf keer per week douchen en wel acht minuten lang. Maar u kunt uw huid ook té schoon houden. Dat klinkt vreemd, maar iedere keer als u zich wast, tast u het beschermlaagje bovenop uw huid aan. Het herstelt zich binnen een paar uur vanzelf, maar ondertussen staat uw huid bloot aan irritaties, uitdroging, vuil en bacteriën.

Heeft u last van een gevoelige of droge huid of eczeem, dan kunt u beter maar zo kort mogelijk, niet te heet en niet te vaak douchen. Ook kunt u kiezen voor een olie of een vettend product dat zorgt dat de huid niet uitdroogt tijdens het douchen. Na het douchen kunt u gebruik maken van vochtregulerende producten om de huid te verzachten en kalmeren.

Heet en dan weer koud

Voor een douche geldt een ideale temperatuur van ongeveer 37 of 38 graden. Een hete douche stimuleert de doorbloeding. Het effect daarvan is onder meer dat afbraakstoffen sneller uit uw lichaam verdwijnen. Daardoor heeft u bijvoorbeeld minder snel last van spierpijn of stijfheid. Maar door de warmte droogt de huid ook uit. Bovendien kost het uw lichaam veel energie om de lichaamstemperatuur in toom te houden. Hierdoor kunt u moe en sloom worden. Wissel de hete douche daarom af met een koude, bij voorkeur drie minuten heet om één minuut koud. Zo geniet u van de voordelen van een betere doorbloeding, zonder dat de huid eronder lijdt.

Uitgebreid badderen

Baden vergt meer tijd. Daarom maken we er gemiddeld ook minder gebruik van. Maar goed ook, want anders zou de huid het zwaar te verduren hebben. De ideale duur van een bad is tien tot twintig minuten, en zeker nooit langer dan een half uur.

De aanbevolen temperatuur is de temperatuur van de huid; ongeveer 37 graden. Een lauw bad van 37 tot 38 graden heeft een kalmerende invloed voor zowel kinderen als volwassenen. Een kouder bad werkt verkwikkend en verfrissend. Een heet bad maakt loom en slaperig en helpt tegen een opkomende verkoudheid. Spoel uw lichaam en haren altijd goed af voor u uit het water gaat zodat alle sporen van potentieel irriterende stoffen verwijderd worden. Ook baden heeft een uitdrogend effect dat achteraf moet worden gecompenseerd met een hydraterende crème.

Welk product?

Op het gebied van bad- en doucheproducten is er keus genoeg. Op veel verzorgingsproducten staat vermeld voor welk type huid dat product bestemd is, bijvoorbeeld douchecrème voor de gevoelige huid of een olie voor de droge huid.

Gebruikt u dagelijks een douchecrème, kies dan voor een milde, zeepvrije variant. Houdt u van snel en gemakkelijk - bijvoorbeeld na het sporten - dan zijn er producten waarmee u in een handomdraai huid en haar reinigt.

3 Comments

Door Jojo (niet gecontroleerd) op vr, 27-3-2020 - 16:45

Droge huid, Ties en Angélique, heeft te maken met de binnenkant. Met tekorten aan vetzuren en vitaminen. En beter douche met filter of nog beter een watervitalisator.

Door Ties Van Ooijen (niet gecontroleerd) op do, 26-3-2020 - 23:08

Ik heb n extreem droge huid al sinds mijn geboorte. De huidarts adviseerde mij 1x per week te douchen & zeepvrije wasgel te gebruiken & niet te warm water. Dit werkt!

Door Angélique (niet gecontroleerd) op wo, 5-2-2020 - 16:17

Ik heb een extreem droge huid. Mijn huisarts raadde mij aan niet elke dag te douchen, niet te lang en ook niet te warm water te gebruiken, niet elke keer zeep ook nog! Ik gebruik nu een wastablet die geen zeep bevat. En vooral na het douchen een body cream gebruiken. Dat bevalt goed.