Een schoon en fris gezicht

Reinigingsproducten

Getty Images

Als uw huid niet schoon is, heeft geen enkele crème effect. Toch zijn we geneigd 's avonds snel ons bed in te duiken en de dagelijkse poetsbeurt over te slaan. Jammer, want het schoonmaken van uw gezicht kost eigenlijk nauwelijks moeite.

De basis van een goede gezichtsverzorging is een goede reiniging. Een grondige wasbeurt verwijdert immers niet alleen make-upresten, maar ook stof en vuil.

Zuurgraad aantasten

De meeste toiletzepen reinigen wel goed, maar tasten gelijkertijd de zuurgraad van de huid aan, waardoor de huid droog en trekkerig aan gaat voelen. U bent dus beter af met een reinigingsproduct speciaal voor de gezichtshuid.

Vuilophoping

Uw huid is voorzien van een beschermend laagje dat bestaat uit vocht en vet. Overdag nestelen stof, transpiratie en make-up zich op uw gezicht. Daar kan uw huid over het algemeen goed tegen, behalve als u ongewassen in bed stapt. 's Nachts werkt uw huid namelijk op volle toeren om de schade te herstellen die overdag is opgelopen door invloeden van buitenaf (zonlicht, airco, verwarming, uitlaatgassen) én van binnenuit (bijvoorbeeld door stress, slechte voeding, nicotine of alcohol). Uw huid kan dus 's nachts haar werk niet doen als die verzorgende nachtcrème eerst door een barrière van vuil moet. Pukkels kunnen ontstaan en wanneer uw huid gevoelig is, kan zij door de vervuiling zelfs extra geïrriteerd raken.

Natuurlijke bescherming

De zuurgraad van uw huid wordt uitgedrukt in de pH-waarde. Die ligt bij een gezonde huid rond de 5.5. Een droge huid heeft een iets lagere zuurgraad en een vette huid een iets hogere. Wanneer u uw huid met toiletzeep of agressieve producten te lijf gaat, wast u dus wel het vuil van uw gezicht, maar verstoort u die belangrijke zuurgraad. De huid moet zich dan weer herstellen, en is door het ontbreken van die natuurlijke bescherming extra kwetsbaar en gevoelig, met irritaties als gevolg.

Reinigingsproduct kiezen

Niet iedereen heeft dezelfde huid. Kies daarom een reinigingsproduct dat bij u past. Let hierbij op uw huidtype, maar ook op het gebruiksgemak. Was uw gezicht het liefst met een plens water, dan is een reinigingsgel geschikt. Heeft u een droge huid, dan kan een reinigingsmelk uitkomst bieden. Dit product kan u zonder water gebruiken. Ideaal, want water kan uw huid uitdrogen. Sluit uw reiniging altijd af met een tonic of lotion. Dit product werkt de laatste restjes vuil (en reinigingsmelk) weg en zorgt ervoor dat de poriën sluiten.
Voor het verwijderen van uw oogmake-up kunt u het beste speciale reinigers gebruiken. Deze zijn geschikt voor de tere huid rond uw ogen en er speciaal voor gemaakt om make-up los te weken. Kies voor producten op oliebasis voor uw waterproofmake-up; lotion werkt ook voor andere types en voelt minder vet aan. Omdat reinigen voor veel mensen makkelijk en snel moet gaan, zijn er tegenwoordig handige reinigingsdoekjes op de markt.

Reinigingsproducten voor mannen

Ook voor mannen is het belangrijk de huid te reinigen. De mannenhuid is dikker en elastischer dan de vrouwenhuid, maar wordt tegelijkertijd verzwakt door de dagelijkse scheerbeurt. Kies daarom voor producten die speciaal zijn ontwikkeld voor de mannenhuid.

Auteur 
  • Redactie