Jeuk en pijn bij gordelroos

Huidaandoening door waterpokkenvirus

Getty Images

Gordelroos is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus: varicella-zoster. Jaarlijkt komt een infectie met dit virus bij ongeveer 3 op de 1000 mensen voor. Het wordt vooral gezien bij oudere patiënten. De huiduitslag beperkt zich vaak tot een kant van het lichaam en gaat meestal vanzelf weer over.

Jeuk of (zenuw)pijn aan het gezicht, de armen of op de romp zijn de belangrijkste verschijnselen van gordelroos (Herpes Zoster). Na enkele dagen ontstaan er rode vlekken en blaasjes. Soms een paar, soms tientallen. Een week lang kunnen er blaasjes bijkomen. 
 

Pijn

Voordat er ook maar iets te zien is treedt er vaak al pijn op in het gebied waar de gordelroos uitbreekt. Ook kunt u last krijgen van algemene  ziekteverschijnselen zoals hoofdpijn en koorts. Lymfeklieren in de buurt van de gordelroos zijn soms pijnlijk en opgezet. 
 
De pijn en de ziekteverschijnelen worden vanzelf minder als de huiduitslag verdwijnt. De blaasjes zullen eerst uitdrogen tot korstjes. Vervolgens vallen de korstjes binnen drie tot vier weken van de huid af. 
 
Bij oudere patiënten komt gordelroos ook vaak in het gezicht voor. Het oog kan dan ook ontstoken raken. 
 

Waterpokkenvirus

Wanneer iemand, meestal als kind, voor het eerst in aanraking komt met het waterpokkenvirus, ontstaan de waterpokken. Na genezing blijft het virus achter in de zenuwen van de huid. U merkt daar niets van. Soms wordt het virus na jaren weer actief en veroorzaakt het gordelroos. 
 
Waardoor het virus geactiveerd wordt is niet helemaal zeker. Waarschijnlijk heeft het met de weerstand te maken. Deze neemt bij het ouder worden geleidelijk af. Mensen die ouder zijn dan zestig jaar hebben een grotere kans op het krijgen van gordelroos. Evenals patiënten met een ernstige ziekte, of die geneesmiddelen gebruiken die immuniteit onderdrukken.
 

Behandeling

Voor niet ernstige gordelroos is bij gezonde mensen geen behandeling nodig. Laat uw huid zoveel mogelijk met rust. U mag gewoon douchen of in bad. Om uw kleding te bescherming of om schuren te voorkomen, kunt u de blaasjes afdekken met wondgaas. 
 
Het is belangrijk om de handen goed met zeep te wassen nadat u aan de blaasjes hebt gezeten. De blaasjes zijn besmettelijk tot dat ze zijn ingedroogd. Iemand die nog geen waterpokken heeft gehad kan er de waterpokken van krijgen. U kunt iemand anders niet rechtstreeks met gordelroos besmetten. 
 
Eventueel kunt u op de blaasjes een indrogende zalf smeren of een product gebruiken om de jeuk te verzachten. Tegen de pijn kunt u pijnstillende middelen gebruiken. 
 

Medicijnen

Bij gordelroos in het gezicht en bij mensen met een verzwakte weerstand wordt de aandoening behandeld met een antiviraal geneesmiddel. In een enkel geval worden patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Bij een oogontsteking wordt ook vaak de hulp van een oogarts ingeroepen. 
 

En dan?

Meestal gaat de gordelroos na een tot twee weken vanzelf over. Daarna blijft de huid nog een paar weken vlekkerig. Over het algemeen houdt u geen littekens over aan gordelroos. Tenzij u er aan hebt gekrabt. Ook bij een ernstig en langdurig verloop van gordelroos kan het zijn dat littekens achterblijven.
 
Een enkele keer blijven langdurig klachten bestaan. De plek blijft vlekkerig en gevoelloos of u houdt jeuk en soms heftige pijn. Bij gordelroos aan het gezicht zijn verlammingen van de spieren van het oog of gezicht bekend. Als het oor ook meedoet, kan er ook sprake zijn van gehoorverlies of duizeligheid. 
 
Deze restklachten komen vooral bij ouderen voor en de laatste zijn zeer zeldzaam. Het komt zelden voor dat iemand voor een tweede keer gordelroos krijgt. 
Auteur 
  • Annemieke Hoogland
Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • Apotheek.nl
  • Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie