Wassen, scheren, smeren

Huidverzorging bij mannen geen taboe

Getty Images

Mannen geven steeds meer geld uit aan huidverzorging. Enkele jaren geleden waren huidverzorgingsproducten voor mannen nog enigszins taboe, maar nu zijn steeds meer mannen aan het smeren. En terecht. Een goede huidverzorging is belangrijk, voor mannen en voor vrouwen. Maar zijn al die verschillende producten nodig? Of kunt u als man prima met een vrouwencrèmetje af?

Volgens schoonheidsspecialisten is er in principe geen verschil tussen huidverzorgingsproducten voor mannen en voor vrouwen. De samenstelling is vaak zelfs gelijk. Natuurlijk krijgen producten voor mannen ook een mannelijk parfum en oogt de verpakking anders. Maar in principe kunnen mannen probleemloos de producten van hun vrouw gebruiken.

Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen de mannen- en de vrouwenhuid. Zo is de mannenhuid zo'n 20 procent dikker en vetter dan de vrouwenhuid. Ook is huid van een man minder zuur. De ph-waarde ligt rond de 6,5, terwijl de huid van een vrouw gemiddeld een ph-waarde heeft van 5,8. De huidproblemen waar mannen tegen aan lopen zijn dan ook anders dan bij vrouwen.

Scheergeweld

De gemiddelde mannenhuid wordt dagelijks blootgesteld aan het scheermes. Veel mannen kampen dan ook met een gevoelige of geïrriteerde huid. Het scheerritueel is veel hygiënischer dan vroeger en een ontsmettende aftershave op alcoholbasis is dan ook niet meer nodig. De geïrriteerde huid heeft meer baat bij een aftershave die de huid verkoelt en kalmeert. Verder is het belangrijk om ruim voldoende scheerschuim of -gel te gebruiken.

Ingegroeide baardharen zijn vaak een onschuldig probleem, maar soms gaat het ontsteken en kunnen de bultjes uitgroeien tot grote pijnlijke bulten. Helemaal voorkomen gaat niet, maar u kunt de kans wel verkleinen. Het is belangrijk om met de haargroei mee te scheren, anders worden de haartjes te kort. Regelmatig scrubben kan ook helpen.

Testosteron

Mannen heb een hoger testosterongehalte in het lichaam. Dit zorgt er onder andere voor dat mannen over het algemeen een vettere huid hebben. Testosteron maakt de talgklieren actiever. De meeste mannen hebben dus geen vette crème nodig, ook omdat ze niet graag met een glimmend voorhoofd lopen.

Een bijkomend voordeel van een vette huid is dat het extra laagje huidsmeer de huid langer soepel houdt. Tekenen van huidveroudering zetten bij mannen dan ook een stuk later in.

Toch zijn er ook mannen die last hebben van een droge huid. Met het scheren maken ze dit alleen maar erger. Het scheermes verwijdert niet alleen haartjes, maar ook huidcellen. Hierdoor kan een trekkend gevoel ontstaan. Mannen met een droge huid kunnen na het scheren het beste een hydraterende crème gebruiken.

Ritueel

Ook voor mannen geldt: iedere dag uw huid wassen. En dan natuurlijk niet met zeep, want dat droogt de huid uit. Beter is het om een speciale wasgel te gebruik die ph-neutraal is. Dat betekent dat de zuurgraad van het product overeenkomt met de zuurgraad van uw huid.

Daarnaast moeten mannen zowel 's ochtend als 's avonds een verzorgende crème gebruiken. Bij voorkeur zonder alcohol, parabenen, kleur- en geurstoffen. Zeker als u een gevoelige huid hebt. De meeste mannen zijn gebaat bij een crème met een lichtere structuur dan die van vrouwen. Wekelijks scrubben en een masker, dragen ook bij aan een goede gezondheid van de huid.

Kou en straling

In de winter droogt de huid sneller uit door de kou. Ook een centrale verwarming is desastreus voor het vochtgehalte van je huid. In de winter is het daarom nog belangrijker om een hydraterende crème te gebruiken. Ook UV-straling, met name in de zomer, kan nadelige effecten hebben voor de huid. Dan is het dus belangrijk om de huid te beschermen tegen deze straling.

Auteur 
  • Annemieke Hoogland
Bron 
  • Infonu: Mens en Gezondheid
  • MensHealth
  • Lijfblad