Wat doet die alcohol in uw gezichtscrème?

Getty Images

Leg een aantal etiketten van gezichtscrèmes en andere verzorgingsproducten naast elkaar en wat valt er dan op? Er zit alcohol in! Of in elk geval een vorm van alcohol. Waarom is dat eigenlijk? En waarom is de ene alcohol de andere niet?

Over verzorgingsproducten doen veel verhalen de ronde. De een beweert dat je echt alleen maar met natuurlijke ingrediënten moet smeren – niet per definitie waar. De ander beweert dat alleen de duurste producten doen wat ze beloven – ook niet per definitie waar. Wat wel waar is, is dat elke huid anders is en andere behoeften heeft. En dat een beetje kennis van de belangrijkste ingrediënten van huidverzorgingsproducten ook best handig is. 

Zo leest u de ingrediëntenlijst 
Wat om te beginnen goed is om te weten: hoe hoger een ingrediënt op het lijstje van uw crème staat, hoe meer er daarvan in uw crème zit. Staat bijvoorbeeld glycerine als eerste vermeld, dan betekent dat dat de crème veel glycerine bevat. En staat parfum als laatste vermeld, dan betekent dat dus dat uw crème weinig parfum bevat. 

Waarom alcohol?
Alcohol is een veelgebruikt ingrediënt in verzorgingsproducten omdat het zo’n goed oplosmiddel is. Ook verlengt het de houdbaarheid en zorgt het ervoor dat een product niet gaat schuimen. Helaas kan de huid ook behoorlijk uitdrogen van alcohol.

De ene alcohol is de andere niet
Er zijn verschillende soorten alcohol. De meeste soorten zijn niet zo goed voor de huid. Soorten die u beter kunt vermijden – vooral als ze hoog op de ingrediëntenlijst staan! – zijn:

  • Alcohol denat (denatured alcohol, ook wel SD alcohol genoemd)
  • Ethanol
  • Ethyl alcohol
  • Benzyl alcohol
  • Isopropyl alcohol 

Staat een van deze ingrediënten helemaal onderaan in de lijst, dan wil dat zeggen dat het om een minimale hoeveelheid gaat. In dat geval is er niet zoveel aan de hand. 

Vette alcohol!
Sommige soorten alcohol staan er juist om bekend dat ze het vet in de huid vasthouden. Dit zijn de alcoholsoorten die zelden problemen opleveren. Het gaat dan om de volgende soorten:

  • Cetyl alcohol
  • Cetearyl alcohol
  • Myristyl alcohol
  • Behenyl alcohol

Wat zit er in dat potje?
De Canadese website What’s in my Jar heeft een zeer uitgebreide en actuele database van verzorgingsproducten. Hoewel sommige producten op de Canadese markt net even anders heten, kunt u bijna alle producten die in Nederland verkrijgbaar zijn, terugvinden op What’s in my Jar. U ziet in een oogopslag wat de ingrediënten zijn, of de ingrediënten doen wat ze beloven én welke ingrediënten juist irriterend voor de huid zijn. Fijn om bij de hand te hebben. 

Bronnen: Dr. Jetske UlteeWhat’s in my Jar

 

Auteur 
  • Mariska Tjoelker