Wat helpt bij een droge huid?

droge huid, overgang, jeuk, douchen, bad
Getty Images

Al jaren heb ik last van een droge, geïrriteerde huid. M'n huid is schilferig, rood en jeukt heel erg. Hoe komt dat? En hoe kom ik er vanaf?

Nadia

Dick van Gerwen, dermatoloog

Er zijn verschillende factoren die een droge huid veroorzaken. De meest voorkomende oorzaak van een te droge huid is tegenwoordig het overmatig douchen.

Douchen is iets wat pas veertig tot vijftig jaar geleden gebruikelijk werd. Daarvoor was het de gewoonste zaak van de wereld om maar één keer per week in bad te gaan. Vaak werd een zinken teil gebruikt, waar de familieleden één voor één in gingen. Men was zuinig met water, want het water werd tussendoor niet ververst.

Douchen is natuurlijk veel gemakkelijker en prettiger. Daarom is de wekelijkse wasbeurt in de teil inmiddels vervangen door dagelijks douchen. Voor sommige mensen is zelfs twee keer dag douchen de gewoonste zaak van de wereld.

Al dat douchen is echter heel slecht voor de huid. Warm water, vooral stromend warm water, lost vet op. Kijk maar eens wat er gebeurt als u een koekenpan met wat gestold braadvet onder de kraan houdt. Bij koud water gebeurt er niet veel, bij warm water zie je het vet weg smelten.

Datzelfde gebeurt met uw huid tijdens het douchen. Uw huid is bedekt door een vetlaagje dat bescherming biedt en het vocht in de huid vasthoudt. Dit vetlaagje lost op door het warme douchewater en verdwijnt van uw huid. Als u dan uit de douche stapt, is uw huid warm. En omdat uw beschermlaag is verdwenen, verdampt er heel veel water uit de huid. Na het douchen voelt de huid dan trekkend en jeukend aan. Dit jeukende gevoel komt doordat er zoveel vocht uit de huid verdampt, dat er kleine barstjes in de huid springen, als bij een opdrogende rivier.

Gelukkig herstelt de beschermlaag bij de meeste mensen snel, maar als mensen jarenlang iedere dag douchen, kan dat leiden tot een permanente droge, geïrriteerde huid. Er kunnen zelfs forse eczeemplekken ontstaan. Het eczeem vertoont dan droge, rode plekken. En als u goed kijkt, ziet u de barsten in de huid gewoon zitten. We noemen dat dan craquelé eczeem.

Voor een goede verzorging van de huid, en vooral de droge huid, is het dus belangrijk contact met warm water zoveel mogelijk te vermijden. Douche niet iedere dag, maar bijvoorbeeld om de dag. Als u toch iedere dag wilt douchen, kunt u minder lang en minder warm douchen. Na het douchen, als de huid nog een beetje vochtig is, kunt u de huid insmeren met een bodylotion. Bij voorkeur hypo-allergeen en speciaal voor de droge huid. Minder douchen is niet alleen goed voor de huid: het is ook goed voor het milieu. U bespaart op eenvoudige wijze maar liefst 75 procent (!) water en energie als u de helft minder vaak en de helft minder lang doucht.

Heeft u ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel uw vraag aan een expert!