10 lifehacks voor je föhn

Een föhn is voor meer dan alleen je haar te gebruiken

Haar fohnen
Getty Images

Meestal gebruik je een föhn om je haar te drogen of te stylen. Maar wist je dat je een föhn ook kunt gebruiken om je bed voor te verwarmen? Of geknoeid kaarsvet te verwijderen? Hier nog meer creatieve en ongebruikelijke manieren om je föhn voor te gebruiken.

1. Verwijderen van stickers en labels

Gebruik de warme lucht om stickers en labels op oppervlakken zoals glas, plastic of metaal te verwarmen. Hierdoor zijn ze vaak makkelijker te verwijderen zonder resten achter te laten.

2. Kaarsvet verwijderen

Laat geknoeid kaarsvet volledig stollen. Schraap voorzichtig het meeste weg. Föhn op een lage warmtestand met gelijkmatige bewegingen het kaarsvet warm. Gebruik keukenpapier om het gesmolten kaarsvet voorzichtig op te nemen. Reinig de ondergrond daarna met een mild schoonmaakmiddel om eventuele resten olie of kleur te verwijderen.

3. Bevroren leidingen ontdooien

Bij bevroren leidingen kan je een föhn gebruiken om ze voorzichtig te ontdooien. Houd de föhn op een veilige afstand en beweeg deze gelijkmatig over de bevroren leidingen.

4. Plakband en stickers opnieuw activeren

Als plakband of stickers hun kleefkracht hebben verloren, kan de warme lucht van een föhn helpen om de lijm weer actief te maken.

5. Kleding en stoffen opfrissen

Gebruik een föhn om kleding snel op te frissen door de warme lucht eroverheen te blazen. Dit kan handig zijn als je geen tijd hebt om iets te wassen.

6. Stofnesten en kleine objecten wegblazen

Gebruik de luchtstroom om stofnesten van moeilijk bereikbare plekken te verwijderen, of om kleine objecten weg te blazen.

7. Bed voorverwarmen

Even kort je matras föhnen voordat je gaat slapen kan erg aangenaam zijn. Zorg er wel voor dat je dit veilig doet. Houd de föhn op minimaal dertig centimeter afstand om brandgevaar te voorkomen. Föhn met gelijkmatige bewegingen op een lage warmtestand. Blijf altijd bij de föhn terwijl hij aanstaat. 

8. Kleding sneller droger

Thuis, op reis, kan de föhn van pas komen om kledingstukken, schoenen, handdoeken of zwemkleding sneller te drogen.

9. Natte foto's drogen

Heb je foto's die beschadigd zijn door water? Gebruik de föhn op een lage warmtestand om ze voorzichtig te drogen en verdere schade te voorkomen.

10. Vastgevroren sloten ontdooien

Krijg je je tuindeur of garagedeur niet meer open? Föhn dan op een lage warmtestand gelijkmatig in het slot, met een veilige afstand. 

Lees ook ons artikel feiten en fabels over de föhn

Zorg ervoor dat je altijd voorzichtig bent bij het gebruik van warmtebronnen en de föhn op de juiste temperatuur en afstand houdt om schade te voorkomen. 
 

Auteur