Feiten en fabels over... uw föhn

Fohn vrouw bij de kapper lachend
Getty Images

U heeft vast wel een föhn in huis! Maar hoeveel weten we eigenlijk over dit alledaagse apparaat dat heerlijke warme lucht in uw haar en gezicht blaast? In dit artikel: acht feiten en fabels over de föhn. Wat is uw favoriete toepassing van dit handige apparaat?

De föhn is meer dan alleen een alledaags apparaat om het haar te drogen. Met de juiste kennis en zorgvuldig gebruik kan de föhn een waardevol instrument zijn bij het creëren van diverse kapsels, terwijl de gezondheid van het haar wordt behouden. Acht feiten en fabels onder het licht gehouden.

1.    De  föhn is bedoeld voor vrouwen
FABEL

Het is een hardnekkige mythe dat föhns alleen bedoeld zijn voor vrouwen. Mannen kunnen ook profiteren van het gebruik van een föhn bij het stylen van kort haar. Het kan helpen bij het creëren van volume en het in model brengen van de gewenste look. Maar steeds meer mannen kiezen er tegenwoordig ook weer vooor voor hun haar te laten groeien, en zeker dan is een föhn absoluut onmisbaar.

2.    Een föhn beschadigt uw haar áltijd
FABEL

Het is een veelgehoorde opvatting dat föhnen per definitie schadelijk is voor uw haar. Moderne föhns zijn vaak voorzien van geavanceerde technologieën zoals ionische en keramische materialen, die de schade aan het haar minimaliseren. Regelmatig föhnen met matige hitte en op de juiste afstand houden, kan zelfs helpen om het haar te beschermen.

Föhnen van nat haar is niet per se schadelijk, zolang je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Gebruik altijd een hittebeschermende spray en begin met de laagste warmtestand. Het haar moet eerst voorzichtig worden gedroogd voordat je overschakelt naar hogere temperaturen.

3.    Koude lucht fixeert je kapsel
FEIT

Koude lucht is een essentieel onderdeel van het föhnen. Nadat je je haar in de gewenste stijl hebt gebracht met warme lucht, gebruik je de koude-luchtknop om het kapsel te fixeren. Dit zorgt voor langdurige resultaten en geeft glans aan het haar. Vergeet dus niet om de föhn ook eens een standje lager te zetten! 

4.    Föhnen veroorzaakt pluizig haar
FABEL

Nee, dat is niet per definitie zo, hoewel het kan voorkomen. Een correcte föhnbeurt kan het haar juist glad en glanzend maken. Het geheim zit hem in het gebruik van de juiste producten, zoals een hittebeschermende spray, en het vermijden van al te hoge temperaturen. Absorbeer voordat u gaat föhnen het overtollige vocht met een handdoek. Wrijf niet met de handdoek over je haar, maar knijp er voorzichtig al het overtollige water mee uit je haar.  

Probeer een lagere stand als uw haar vaak gaat pluizen. Houd de föhn op een afstand van 30 centimeter van je haar om het in grote lijnen te drogen. Je föhnt je haar nu zonder een haarborstel te gebruiken. Het enige moment waarop je de föhn dichter bij je haar kunt houden is wanneer je het in model brengt. 

5.    Te vaak föhnen kan de hoofdhuid uitdrogen
FEIT

Helaas klopt dit. Te vaak föhnen kan de natuurlijke oliën van de hoofdhuid verwijderen, waardoor het haar droog wordt. Het is raadzaam om af en toe een föhnvrije dag in te lassen en hydraterende haarproducten te gebruiken. Denk eraan, overdaad schaadt in vrijwel alle gevallen!

6.    Alle föhns zijn hetzelfde
FABEL

Nee hoor, er valt echt wel wat te kiezen. Er zijn verschillende soorten föhns op de markt, variërend in vermogen, functies en prijsklasse. Het loont de moeite om onderzoek te doen en een föhn te kiezen die past bij jouw haartype en behoeften. Sommige föhns zijn bijvoorbeeld speciaal ontworpen voor dun haar, terwijl andere geschikt zijn voor dikker haar. Er zijn ook exemplare met bepaalde opzetstukken, bijvoorbeeld voor mensen met stijl haar die wat krullen willen toevoegen aan hun coupe.

7.    Een diffuser is ideaal voor krullend haar
FEIT

Voor degenen met krullend haar is een föhn met een diffuser een waardevolle toevoeging. Een diffuser verdeelt de lucht gelijkmatig, waardoor de natuurlijke krulpatronen behouden blijven zonder frizz te veroorzaken.

8.    Een goede föhn is een investering
FEIT

Hoewel het verleidelijk is om te besparen op een föhn, is een kwalitatief hoogwaardig model een investering in de gezondheid van je haar. Goede föhns gaan langer mee, beschikken over handige functies en zorgen voor betere stylingresultaten. Het hangt natuurlijk af van uw budget. Bezoek online vergelijkingssites om de juiste fohn te vinden, met een goede prijs/kwaliteit verhouding!

Waar gebruikt u de föhn nog meer voor?

Behalve het drogen van uw haar, heeft de föhn nog veel meer nuttige toepassingen:

  • Koude tenen en vingers opwarmen
  • Stickers en prijskaartjes verwijderen van kleding en andere producten
  • Kaarsvet druppels smelten
  • Glitter door de lucht blazen tijdens een kinderfeestje
  • Natte kleding sneller drogen
  • Een beslagen spiegel helder maken
  • Stof wegblazen uit lastige plekjes

Heeft u nog een gouden tip voor het inzetten van de föhn? Scroll naar beneden en reageer op dit artikel!

Auteur 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

je nagellak sneller drogen met de koude stand

Van de dikke plastic mat onder de bureaustoel was een hoek omhoog gekruld, die ik niet kon terug buigen. Met de föhn maakte ik die hoek warm waarna hij bijna vanzelf weer plat werd.

Tijdens een hittegolf als je bijna bezwijkt van de hitte de föhn op koude stand op je gezicht richten. Helpt echt!

ja zeker heb ik een tip. Als de vriezer te veel ijs heeft en het te lang duurt voor het ontdooit kun je de föhn er op zetten zodat het ijs eerder smelt.
Doe dit ook bij het ijsvakje van de koelkast in de camper als daar te veel ijs in zit.

Het slot van je auto - bij vorst - ontdooien zodat je er ook weer IN kan...

Ik gebruik de föhn om de vriezer te ontdooien

Bij ijskoud bed ten tijde van de winter, de fohn onder de dekens/dekbed, laten blazen met hetelucht, waardoor de ergste kou dan weg is.

De föhn is ook uitstekend geschikt om je vriezer of vriesvak snel te ontdooien! De ingevroren voorraad behoeft dan maar heel kort koel gehouden te worden! Succes!🍀

Een vriezer sneller ontdooien

Ik gebruik de fohn voor het drogen van mijn hond na het zwemmen/wassen ter voorkoming van onderkoeling, een mogelijke ontstekingnatte plekken op de vloer enz.