Is het nodig om de oven voor te verwarmen?

Getty Images

In de meeste recepten begint het bakken met de tekst ‘verwarm de oven op x graden’. Is dat nog nodig, nu we veel modernere ovens hebben?

Het voorverwarmen van de oven komt uit de tijd dat ovens nog verwarmd werden met hout of steenkool. Als je dan het vuur aansteekt, duurt het even voor de oven opgewarmd is. Tegenwoordig zijn de ovens (enkele uitzonderingen, zoals pizzaovens daar gelaten) volledig elektrisch en duurt het geen uren meer voordat je een warme oven hebt. 

Het kost een elektrische of heteluchtovens gemiddeld tussen de 10 tot 15 minuten om op temperatuur te komen, met uitschieters naar 30 minuten. Je verspilt in die tijd behoorlijk wat energie en dat is zonde. Voor de meeste recepten is een voorverwarmde oven helemaal niet meer nodig. Alleen een gerecht wat erg van de temperatuur afhankelijk is, zoals een soufflé, kun je beter wel in een voorverwarmde oven zetten. 

Voor de echte energiebespaarders onder ons: je kunt de oven 10 minuten voor het eind van de baktijd al uitzetten. Een oven koelt namelijk heel langzaam af, dus je eten gaart nog even door. 

Bron: RTL nieuws.
 

Auteur 
  • Maartje Groenen