Rits kapot? Zo werkt hij weer

3 tips om uw rits weer soepel te laten lopen

Rits kapot, rits maken, rits repareren
Getty Images

Als de rits niet goed meer sluit, niet soepel open en dicht gaat of zelfs helemaal vastzit, hoeft u ‘m niet meteen te vervangen. Ga er ook niet aan zitten sjorren, want dat werkt eigenlijk nooit. Met deze tips is de rits zo weer helemaal kits!

Tip 1: Controleer de rits 

Waar zit de rits vast? Zitten er losse draadjes tussen de rits of misschien een stukje stof? Probeer de rits dan los te maken door heel voorzichtig de rits op en neer te bewegen. Trek hierbij niet te hard aan de rits of aan de stof, want dan gaat de stof kapot. 

Tip 2: Smeer de rits  

Gaat de rits stroef open en dicht? Smeer dan de rits. Dit kan met een grijs potlood, het grafiet van het potlood werkt namelijk als een smeermiddel. Wrijf met de punt van het potlood over de ritstandjes heen en doe de rits een paar keer voorzichtig open en dicht.

U kunt het ook proberen met een huishoudelijk smeermiddel zoals vaseline of zeep. WD40 of siliconenspray werkt ook goed als smeermiddel. Doe een beetje smeermiddel op een wattenstaafje en wrijf deze over de rits. Doe daarna de rits een paar keer open en dicht zodat het smeermiddel zich goed verspreid. 

Let er hierbij wel op dat het smeermiddel geen vlekken maakt. Houd een doek bij de hand en leg een doek aan de binnenkant van het kledingstuk onder de rits. 

Tip 3: Controleer de ritstanden

Gaat de rits niet verder open of dicht? Controleer of alle ritstanden recht staan. Als dat niet het geval is kunt u met een tang het ritstandje rechtbuigen. Smeer de rits ook nog even in, daarna zou de rits weer soepel open en dicht moeten gaan.

Mochten deze tips niet helpen, kunt u misschien beter een nieuwe rits erin (laten) zetten. 

 

Auteur 
  • Lot Noordzij