Wat is beter: waspoeder of vloeibaar wasmiddel gebruiken?

Goede vraag!

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: is het beter voor je kleding om waspoeder of vloeibaar wasmiddel te gebruiken?

Welk wasmiddel voor welke kleding?

Welk wasmiddel je gebruikt hangt af van je wasgoed. Wil je kleding met vlekken wassen? Gebruik dan een poeder, want dat is krachtiger. Zeker in poeder voor witte was zit vaak zuurstofbleekmiddel. Lastige vlekken, zoals gras of wijn, bestrijd je daar het beste mee.

Een nadeel van waspoeder is dat er resten van het middel kunnen achterblijven in het wasgoed. Dat risico loop je met name als je wast op een lage temperatuur, want dan lost het niet goed op. Vind je toch poederresten in je wasgoed? Spoel de wasmachine dan nog een keer door. 

Vloeibaar wasmiddel

Vloeibaar wasmiddel gebruik je beter bij wasjes op een lage temperatuur of korte wasjes, want dat lost goed op en laat zo geen resten achter. 

Kies ik waspoeder of een vloeibaar wasmiddel?

Afwisselen is eigenlijk het allerbeste. Voor de fijne, korte wasjes die je draait op een lage temperatuur, gebruik je vloeibaar wasmiddel. Beddengoed, handdoeken of lange wasbeurten met kleding met vlekken, was je beter met waspoeder.

Afwisselen is bovendien ook nog eens goed voor je machine! Blijven er waspoederresten in het bakje achter, dan maak je die de beurt daarna schoon met vloeibaar wasmiddel. 

Meer wastips?

>> Lees hier feiten en fabels over je wasmachine
>> Voorkom deze vier fouten met wasgoed
>> Voorkom dat wasgoed in elkaar draait