Wat u nog niet wist over het microvezeldoekje

Getty Images

Is het écht zo dat je met microvezeldoekjes geen schoonmaakmiddelen hoeft te gebruiken? Waarom mag je geen wasverzachter gebruiken als je microvezeldoekjes wast? En klopt het dat microvezeldoekjes zelfs bacteriën opnemen?

In de jaren 90 had iedereen die van een schoon huis houdt het ineens over de microvezeldoek. Een revolutie: zonder schoonmaakmiddelen maakte je alles snel, hygiënisch en streeploos schoon. En ja, als je eenmaal weet hoe die microvezeldoekjes werken, wil je nooit meer iets anders. 

Eigenschappen van een microvezeldoek
Microvezeldoekjes worden gemaakt van een mengsel van polyester- en polyamidevezels. Door een speciale productiemethode nemen de microvezels uitzonderlijk veel vocht en vuil op. Microvezels nemen bovendien bacteriën, pathogenen en virussen op en houden deze vast tot ze er in de wasmachine weer uitgewassen worden. Een microvezeldoek schuurt niet en beschadigt dus geen gladde oppervlakken.

Wat kosten goede microvezeldoekjes?
Een microvezeldoek bevat – het woord zegt het al – vezels. Hoe meer vezels, hoe beter de kwaliteit, hoe langer de doek mee zal gaan. Online koop je professionele microvezeldoekjes al voor een paar euro per stuk. Professionele microvezeldoekjes gaan 300 tot 500 wasbeurten mee. 

Hoe maak je schoon met een microvezeldoek?

  • Een nieuwe microvezeldoek voor gebruik eerst een keer wassen.
  • Gebruik voor elke ruimte of elk object een ‘eigen’ kleur. Bijvoorbeeld: rode microvezeldoekjes voor het toilet, blauw voor douche, bad en wastafel, groen voor de keuken. 
  • Voor het beste resultaat gebruik je microvezeldoekjes droog of klamvochtig. 
  • Gebruik het microvezeldoekje niet in een prop, maar vouw het doekje 3 keer dubbel voor gebruik. Op die manier heb je 16 vlakken om mee schoon te maken. Heb je alle vlakken gebruikt, dan gaat het doekje bij de was.
  • Zorg ervoor dat je meerdere microvezeldoeken hebt. Met één doekje kun je ongeveer 20 minuten schoonmaken, daarna zijn alle vlakken van het doekje gebruikt.
  • Omdat een microvezeldoekje zowel vuil als bacteriën opneemt en vasthoudt, heb je geen schoonmaakmiddelen nodig – zelfs niet voor het sanitair. Wil je per se met schoonmaakmiddel poetsen of is er sprake van sterke vervuiling, maak dan een sopje van lauw water en zeer weinig schoonmaakmiddel. 
  • Met een microvezeldoekje hoef je niet te boenen of hard te wrijven. De doekjes werken het beste als je draaiende bewegingen maakt over het oppervlak dat je schoonmaakt. 

Hoe lang doe je met een microvezeldoek?
Een microvezeldoek die op de juiste manier gebruikt wordt, gaat honderden wasbeurten mee. Per keer dat je een microvezeldoek gebruikt, kun je er ongeveer 20 minuten mee schoonmaken. Daarna zijn alle vlakken van de doek gebruikt en moet hij de was in. 

Maakt een microvezeldoek echt schoon zonder schoonmaakmiddel?
Ja, in principe maakt een droge of klamvochtige microvezeldoek schoon zonder schoonmaakmiddel. Een microvezeldoekje neemt moeiteloos vocht, vuil, vet, kalk en bacteriën op. Is er sprake van opgehoopt vuil, dan kun je een sopje maken met een lage dosis schoonmaakmiddel. Voor de dagelijkse huishouding is dat echter niet nodig. 

Hoe was je een microvezeldoek?
De meeste microvezeldoekjes moeten op 60 graden in de wasmachine worden gewassen. Controleer altijd ook het wasvoorschrift. Gebruik geen wasverzachter bij het wassen van microvezeldoeken - wasverzachter vermindert namelijk de effectiviteit van de microvezeldoek. Gebruik ook geen bleek; dat beschadigt de vezels. Droog de microvezeldoeken gewoon aan de lucht en liever niet in de wasdroger. 

Auteur 
  • Mariska Tjoelker