Zo maak je je koffiezetapparaat schoon

En zet je de perfecte kop koffie

Koffiezetapparaat
Getty Images

Elke koffieliefhebber weet hoe belangrijk het is om je koffiezetapparaat schoon te houden. Een niet schoongemaakt koffiezetapparaat kan de smaak van je koffie aantasten en zelfs leiden tot schimmelgroei en verstoppingen. Hier zijn enkele tips om je koffiezetapparaat grondig te reinigen.

Stap 1: Maak de buitenkant van je koffiezetapparaat schoon

Begin met het reinigen van de buitenkant van je koffiezetapparaat. Gebruik hiervoor een vochtige doek en een mild reinigingsmiddel om vuil en stof te verwijderen. Zorg ervoor dat je geen water in de elektronica van je koffiezetapparaat laat lopen.

Stap 2: Ontkalk je koffiezetapparaat

Kalkaanslag kan zich opbouwen in de leidingen en het verwarmingselement van je koffiezetapparaat, waardoor de smaak van je koffie verandert. Om dit te voorkomen, moet je je koffiezetapparaat regelmatig ontkalken. Gebruik hiervoor een ontkalkingsmiddel dat geschikt is voor koffiemachines en volg de instructies op de verpakking.

Stap 3: Reinig het koffiefilter en de koffiepot

Verwijder het koffiefilter en de koffiepot uit je koffiezetapparaat en maak ze grondig schoon. Spoel ze af met warm water en een mild reinigingsmiddel. Als er hardnekkige vlekken zijn, kun je een beetje baking soda en water gebruiken om ze te verwijderen.

Stap 4: Reinig de interne onderdelen van je koffiezetapparaat

Het is belangrijk om de onderdelen aan de binnenkant van je koffiezetapparaat regelmatig schoon te maken om verstoppingen te voorkomen. Vul het waterreservoir met een oplossing van gelijke delen water en azijn en laat het koffiezetapparaat doorlopen alsof je koffie zet. Herhaal dit proces twee keer met schoon water om de azijnsmaak te verwijderen.

Let op: heb je een Senseo koffiezetapparaat? Gebruik dan geen schoonmaakazijn. Door het zuur kan het apparaat beschadigd raken. Voor Senseo is een aparte ontkalkvloeistof zonder azijn beschikbaar. Deze is verkrijgbaar bij (online) huishoudwinkels.

Stap 5: Veeg de druppelplaat en de uitloop schoon

De druppelplaat en de uitloop van je koffiezetapparaat kunnen vuil en koffieresten verzamelen. Veeg ze daarom regelmatig schoon met een vochtige doek en een mild reinigingsmiddel.

Stap 6: Reinig de melkopschuimer (indien van toepassing)

Als je een koffiezetapparaat met melkopschuimer hebt, moet je deze ook regelmatig schoonmaken. Spoel de melkopschuimer na elk gebruik af met warm water en gebruik een mild reinigingsmiddel om eventuele melkresten te verwijderen. Reinig de melkopschuimer grondig volgens de instructies van de fabrikant.

Auteur