Cultuurtip: 3 bioscooptips

Getty Images

Voordeel van de zomerse vakantieperiode is dat het in de bioscoop vaak wat minder druk is. Hoef je je niet te storen aan je buurman of -vrouw die zit te kletsen, te appen, te snurken of popcorn zit te smakken. Gewoon wat verderop gaan zitten, bijvoorbeeld bij een van deze drie mooie documentaires.

Getty Images

1. The Real Charlie Chaplin

Aan de hand van geënsceneerde beelden met nieuw ontdekte, authentieke audio-opnames van onder meer een interview van Charlie Chaplin (1889-1977) met Life Magazine in 1966 en Chaplin’s persoonlijke archiefmateriaal, wordt Chaplin’s razendsnelle opkomst vanuit de sloppenwijken van Victoriaans Londen naar de hoogten van het supersterrendom in Hollywood geconstrueerd. Tot het moment dat hij op schandalige wijze uit de gratie viel en zijn gloriejaren in een heel ander daglicht kwamen te staan.

Getty Images

2. Fire of Love

Katia en Maurice Krafft zijn twee vulkanologen, met een grote passie voor hun wetenschap en voor hun liefde voor elkaar. Het Franse mediagenieke koppel neemt grote risico's in hun zoektocht naar een betere kennis over vulkaanuitbarstingen en zorgt ondertussen voor honderden uren aan spectaculaire filmbeelden. Regisseur Sara Dosa restaureerde de opgenomen beelden en reconstrueerde hun liefdesverhaal, dat in 1991 noodlottig eindigde (spoiler!) tijdens een uitbarsting van de Unzen-vulkaan in Japan.

Getty Images

3. Grutto! De Reis van onze Nationale Vogel

Natuurdocumentaire van Gouden Kalf-winnaar Ruben Smit (van De Nieuwe Wildernis) over de grutto. De filmaker volgt de statige steltloper op zijn reis over de wereld op weg naar zijn broedgebied in Nederland. Het verhaal begint in de uitgestrekte veenmoerassen van Estland waar de oer-grutto leeft zoals hij ooit leefde in Nederland. In Senegal overwintert de grutto in de mangrovebossen en vroeg in februari maakt hij via een tussenstop in Portugal de reis naar Nederland: de kraamkamer van de grutto.

Auteur