PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

GroenLinks: speciale eerstehulppost voor senioren

De partij wil dat er een speciale post voor spoedeisende hulp komt voor ouderen. Deze moet de druk op de gewone eerstehulpposten gaan verlichten.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de spoedzorg. Die loopt gevaar door overvolle eerstehulpposten. De spoedeisende hulp is overbelast door de grote hoeveelheid ouderen die van deze post gebruik maakt. Omdat ze langer thuis moeten blijven wonen, zijn er meer ongelukken waarvoor deze ouderen de spoedeisende hulp raadplegen. Cijfers geven aan dat 14 procent van de bezoekers aan de spoedeisende hulp nu tussen de 65 en 74 jaar is, en 19 procent ouder dan 75 jaar.

Om de gewone spoedeisende hulp te verlichten wil GroenLinks dat er een speciale spoedeisende hulp komt voor ouderen. Deze zou dan verbonden moeten zijn aan het ziekenhuis of verpleeghuis. De ouderen zouden daar geholpen moeten worden door specialisten op het gebied van ouderengeneeskunde. Als het aan GroenLinks ligt komen er verbonden aan de spoedeisende hulp voor ouderen ook extra bedden beschikbaar. Op die manier raakt het ziekenhuis niet verstopt met ouderen die wachten op een verpleeghuisbed.

Kamerlid Corinne Ellemeet (GroenLinks) ziet in ouderenposten een goede oplossing voor de huidige problemen. ,,Senioren worden er geholpen door specialisten ouderenzorg en door geriatrisch verpleegkundigen. Zo voorkomen we dat ouderen onnodig lange rondgangen moeten maken door het ziekenhuis. Want we weten: eenmaal in het ziekenhuis is het lastig voor ouderen om er nog uit te komen.”