Is ecoprogramma met langere duur zuiniger?

Getty Images

Tegenwoordig hebben vaatwassers en wasmachines vaak een ecoprogramma. Zo’n programma duurt veel langer dan een standaardprogramma. Hoe kan het dan dat het toch zuiniger is?

Wasmachine

Wanneer je de ecostand tijdens het wassen gebruikt, was je op een lagere temperatuur en soms ook met minder water. Op deze manier verbruikt de wasmachine minder energie. Die ecostand duurt wel langer, maar is net zo schoon bij een lager energieverbruik. Het kost namelijk minder energie om langer te wassen op een lagere temperatuur. Dit komt omdat wasmachines water elektrisch verwarmen. 

Korter programma

Mocht je weinig tijd hebben? Dan kun je kiezen voor een normaal wasprogramma met een lagere temperatuur. Voor kleren die licht vervuild zijn werkt dit prima. Als je te maken hebt met hardnekkige vlekken, wordt het aangeraden voor het langere ecoprogramma te kiezen. Snelle wasprogramma’s lijken handig, maar deze verbruiken veel meer energie. 

Vaatwasser

Je kunt dertig procent besparen aan elektriciteit, en een kwart aan water wanneer jouw vaatwasser een ecoprogramma heeft. Het is ook zuinig om een ander kort programma op lage temperatuur te gebruiken. Dit is een handige optie als je afwas niet zo vies is. Wanneer je dagelijks je vaatwasser aanzet, kun je jaarlijks twintig euro besparen. Dit bedrag bespaar je alleen als je voor de ecostand kiest in plaats van het standaardprogramma. Voor je vaatwasser geld hetzelfde als voor je wasmachine. Dat wil zeggen dat je op een lagere temperatuur met minder water wast.

Auteur 
Bron 
  • Tros Radar
  • Consumentenbond
  • Milieu Centraal