Langer zelfstandig thuis wonen met speciale app

Getty Images

Er wordt een gepersonaliseerde 'robotassistent' ontwikkeld voor senioren om hen langer zelfstandig thuis te laten wonen. Het gaat om een project van het Nationaal Ouderenfonds.

Alfred

Personal Interactive Assistant for Independent Living and Active Ageing, ook wel Alfred, is een programma voor de smartphone of de tablet. Het bestaat uit verschillende smartphone-applicaties. Deze applicaties bieden senioren assistentie tijdens dagelijkse bezigheden, waardoor Alfred dient als een soort 'elektronische butler'. Met hulp van Alfred kunnen mensen straks langer zelfstandig thuis blijven wonen.[ITEMADVERTORIAL]

Wat kan Alfred precies?

De eerste prototypes van de spraakgestuurde assistent zijn af. Zo is er een T-shirt met sensoren die gezondheidsdata meten, zoals lichaamstemperatuur. Verder beschikt Alfred over spelletjes en oefeningen die fysieke en cognitieve klachten bij senioren kunnen verminderen. Deze zijn volgens de ontwikkelaars gemakkelijk thuis uit te voeren.

Daarnaast moet Alfred eenzaamheid en sociale isolatie bij ouderen tegengaan. Hij geeft bijvoorbeeld via een kalender door welke sociale gelegenheden in de buurt op de agenda staan.

2016

Het Nationaal Ouderenfonds gaat de robotassistent laten testen door gebruikers. Dit moet zorgen voor persoonlijke optimalisatie om Alfred echt te laten slagen. Als dit allemaal goed verloopt, zal hij rond november 2016 op de markt verschijnen. Het project wordt gefinanceerd door de Europese Commissie.

Bekijk hier de verschillende functies van Alfred.

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl

Auteur 
  • Yannick La Gordt Dillié