Artsen houden actie voor fietshelm

Getty Images

Artsen van het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede houden een actie om de fietshelm op de ebike te stimuleren. Neuroloog somnoloog Myrthe Boss kwam tot deze actie, nadat zij haar moeder had verloren na een ebike-ongeluk.

De medewerkers van het ziekenhuis kunnen met korting een fietshelm krijgen van hun werkgever, met deze actie. De artsen zijn gedreven om de fietshelm een duwtje in de rug te geven. Ze hopen dat de helm voor fietsers gewoner gaat worden in het straatbeeld. 'Het dragen van een helm kan veel leed voorkomen', zegt neuroloog-somnoloog Myrthe Boss tegen de lokale nieuwssite edestad.nl. Haar moeder kwam eind 2019 ten val toen ze werd aangereden op haar elektrische fiets. Haar hoofd raakte de stoeprand. Twee dagen later overleed haar moeder als gevolg van ernstig hersenletsel. Boss: 'Ik heb de scans gezien en ik weet: een helm had de klap kunnen opvangen. Ik weet zeker dat de kansen voor mijn moeder beter waren geweest als ze een helm had gedragen.'

Boss heeft deze actie georganiseerd samen met andere artsen, onder wie een traumachirurg en een radioloog. Het Maastricht UMC+ heeft een soortgelijke actie gehouden, op initiatief van twee intensivisten. Deze actie zorgde voor 1800 verkochte fietshelmen, onder het motto 'Gebruik je kop, zet een helm op'.

Fietshelm verplicht of niet

Het Centraal Plan Bureau en het Planbureau voor de Leefomgeving hebben juni vorig jaar  geadviseerd om fietshelmen te verplichten op de ebike. Na onderzoek blijkt dat een helm jaarlijks 45 doden en 4500 gewonden zou kunnen schelen.

Een peiling onder Plus-lezers liet zien dat het enthousiasme voor de verplichte fietshelm niet groot is. Er reageerden meer dan 11.000 mensen op de stelling: 'Er moet een helmplicht komen voor fietsers op een e-bike’ 68% van de lezers was het oneens met deze stelling. Fietsers met een ebike mogen zelf kiezen of ze de helm gaan dragen of niet, reageerden veel lezers.

Het dragen van een helm op de ebike is dus niet verplicht. Het kabinet heeft overigens vorige week voor snorfietsers wel een helmplicht ingesteld, deze gaat in per juli 2022.

 

 

Auteur 
  • Redactie