De mooiste molenroutes

Molens, ze zijn er in alle soorten en maten: van de kenmerkende windmolens in de polder tot historische watermolens langs snelstromende beekjes en rivieren. We selecteerden vijf prachtige molenroutes voor je.

Molens langs de Rotte - Zuid-Holland (42 km)

In het prachtige agrarische landschap van de Rotte, onder de rook van Rotterdam, kunnen molenliefhebbers hun hart ophalen. In dit rustige polderlandschap staan vele molens: van restanten van oude poldermolens tot goed bewaard gebleven molengangen.

  • Startpunt: Merenweg, 2665 Bleiswijk

De molens van Leeghwater - Noord-Holland (47 km)

De polders van Noord-Holland staan bekend om de poldermolens: van de molengangen in de Schermer tot de Zaanse Schans. Maar ook de minder bekende molens daartussenin, in het Land van Leeghwater, zijn de moeite waard. Maak kennis met droogmakerij Wijdewormer.

  • Startpunt: Raadhuisstraat 2, 1484 EM Graft

Tjaskers: kleine windmolens - Drenthe (52 km)

Ze zijn typerend voor de polderlandschappen in Drenthe en Friesland: de kleine windmolens die schuin in de grond geplaatst zijn. Bij het Drentse dorpje Zeijen staan twee mooie voorbeelden, die gebruikt werden om vennetjes te bemalen voor de turfwinning.

  • Startpunt: Hoofdstraat 18, 9491 AE Zeijen

Molens in het Montferland - Gelderland (47 km)

Het Montferland is een historische en reliëfrijke landstreek in het oosten van Gelderland, tegen de grens met Duitsland aan. Hier vind je twee van de oudste windmolens van Nederland, die opvallen door hun massieve stenen romp. Een route met een en al natuur- en cultuurhistorie.

  • Startpunt: Kilderseweg 1, 7038 BW Zeddam

Watermolens langs de Dommel - Noord-Brabant (42 km)

Bij molens denken we vooral aan windmolens, maar er zijn er ook vele die door water aangedreven worden. Langs het riviertje de Dommel in Noord-Brabant liggen diverse van zulke watermolens, die vroeger vaak als koren-, olie- of pelmolen werden gebruikt. Nu hebben ze heel andere functies.

  • Startpunt: Sportparkdreef 2, 5556 VV Valkenswaard

Bron(nen):