Slimme fiets tegen ongelukken

Ongelukken onder oudere fietsers kan omlaag

Getty Images

Om fietsen voor ouderen veiliger te maken, is er nu de slimme fiets die waarschuwt als er gevaar dreigt van voor of achter de fietser.

Nieuw ontwikkelde hard- en software maakt de fiets een stuk slimmer, waardoor het aantal ongevallen onder oudere fietsers naar beneden moet kunnen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het aantal ongelukken van fietsers flink toeneemt na het 55ste jaar.

Een radar aan de voorkant van de fiets signaleert paaltjes en andere obstakels en waarschuwt met trillingen in de handvatten. Een camera die het achteropkomend verkeer opmerkt, laat het zadel trillen als waarschuwing.

Enthousiasme

De slimme fiets is ontwikkeld door TNO, de Fietsersbond en Roessingh R&D met steun van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Minister Schultz-van Hagen van Infrastructuur en Milieu heeft gisteren het eerste buitenritje op de slimme fiets gemaakt.

Zij is blij met de fietsinnovaties: “Voor Nederland-Fietsland is het belangrijk dat mensen blijven fietsen, ook wanneer we wat ouder worden. De slimme oplossingen die vandaag zijn gepresenteerd, zoals de intelligente fiets en de strooirouteplanner, helpen ouderen om veilig te blijven deelnemen aan het verkeer.”

Naar verwachting komt de slimme fiets binnen een à twee jaar op de markt. De aanpassingen maken de fiets tussen de €100 en €200 duurder.

Strooirouteplanner

De genoemde strooirouteplanner is ontwikkeld door de Fietsersbond en geeft gebruikers de gelegenheid om op winterse dagen de route te kiezen waar de gemeente al gestrooid heeft. De strooirouteplanner moet zo valpartijen door gladheid voorkomen.

Auteur 
  • Nico van Scheijndel
Bron 
  • Proud to be Senior