Tips tegen keelpijn

Is het angina of verkoudheid?

Getty Images

Pijn bij het slikken, heesheid, een prikkelend gevoel of een opgezwollen keel: keelpijn kan onplezierige bijeffecten hebben. Het kan het gevolg zijn van droge lucht of overbelasting van uw stem, maar komt veelal van een beginnende verkoudheid of griep. Gelukkig zijn er tips om uw klachten te verminderen.

Keelpijn gaat meestal vanzelf binnen een week weer over, u hoeft er over het algemeen niet mee naar de dokter. Maar u kunt er wel flink last van hebben. De pijn kan doortrekken naar uw oren en de klieren in uw hals kunnen opzetten en gevoelig worden.[ITEMADVERTORIAL]Meestal wordt keelpijn veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. In dat geval bent u flink aan het niezen en hoesten, u kunt lichte koorts hebben en uw neus zit goed verstopt. Antibiotica is dan zinloos, dit werkt namelijk alleen om een bacteriële infectie in de keel te bestrijden. Uw lichaam zal zelf het virus moeten bestrijden.

'Zeg eens Aaaa'
Die bacteriën worden streptokokken genoemd. Een keelontsteking door streptokokken wordt ook wel angina genoemd. U kunt dan witte plekken zien in uw keel en op uw amandelen als u achterin uw mond kijkt. Dit komt minder vaak voor, u kunt dit hebben zonder dat u koorts heeft.

Maar ook zonder een infectie kunt u last van uw keel hebben. Bijvoorbeeld wanneer u uw stem geforceerd heeft door verkeerd of te veel praten of schreeuwen. Ook het inademen van droge (winter)lucht of rook kan klachten geven. Soms bent u dan ook hees.

Zelfzorg
Goed, misschien weet u nu wat uw keelpijn heeft veroorzaakt, maar u zit er maar mooi mee. Wat nu? Er zijn volop huismiddeltjes die u kunt uitproberen om de irritatie wat te verzachten. Het is niet bewezen dat ze echt werken, maar veel mensen vinden dat ze de klachten verlichten.

Het volgende kunt u proberen:

  • Eet waterijsjes of drink koud water.
  • Gorgel met een zoutoplossing.
  • Zuig op een dropje of zuigtablet om uw speekselproductie op gang te houden en de keel te verzachten.
  • Er zijn speciale zuigtabletten die helpen pijn te stillen en de keel te ontsmetten.
  • Drink (kamille)thee met honing.
  • Vermijd rook en praat minder: niet fluisteren, dat is nog slechter voor uw stem dan praten!
  • Neem rust, vooral als u ook koorts heeft.

Medische behandeling
Als niets helpt, kunt u ook uw toevlucht nemen tot medicijnen. De pijn kan meestal gestild worden met paracetamol of een andere pijnstiller die u oraal inneemt. Als dat moeilijk gaat door slikklachten, kunt u ook een zetpil overwegen. 

Antibiotica worden eigenlijk zelden voorgeschreven, omdat een verkoudheidsvirus zich daar niks van aantrekt. Ook een bacteriële infectie duurt met antibiotica even lang, maar de medicijnen voorkomen dat u anderen besmet en de ontsteking zich uitbreidt in uw lichaam.

Pas wanneer er ernstige slik- en keelklachten zijn en u zich erg ziek voelt, kan de huisarts overwegen om u een kuur te geven. Ga daarom wel naar de huisarts als u vaak last heeft van keelontsteking of als deze lang aanhoudt en de klachten erger worden.

Bron 
  • WebMD
  • Artsennet