Aften: zweertjes in uw mond

Pijnlijke zweertjes

U kent ze wel, die vervelende ronde, grijswitte zweertjes met rode rand in uw mond: aften. U weet niet waar ze vandaan komen, maar één ding weet u wel: ze zijn erg vervelend.

Aften kunnen zich overal in uw mondholte nestelen: op het tandvlees, aan de binnenkant van de wangen, op het verhemelte, op de lippen en zelfs op het puntje van de tong.

Genetische aanleg 

20 procent van de volwassenen heeft er geregeld last van, anderen worden er nooit mee geconfronteerd. Slechts in 10 procent van de gevallen kan een oorzaak worden aangewezen. Genetische aanleg speelt waarschijnlijk een rol.

Vermoeidheid en vitamines

Vast staat dat de zweertjes goed gedijen bij stress en vermoeidheid. Het is dan ook geen toeval dat studenten er in examentijd vaak door geteisterd worden.

Ook mensen met de ziekte van Crohn en hiv ontwikkelen vaak aften. En wanneer uw hormoonhuishouding overhoop ligt, steken aften de kop op.

Toch bestaat er geen zekerheid over het hoe en waarom van aften. Sommigen beschouwen aften als allergische reacties op conserveermiddelen, kleurstoffen of dierlijke eiwitten, of als gevolg van te pikante maaltijden. Wetenschappelijk ondersteund zijn die beweringen echter niet. Anderen gaan er dan weer van uit dat aften ontstaan door een tekort aan vitamine B12, ijzer of foliumzuur. Of dat klopt is niet bewezen, maar een vitaminekuur helpt bij veel mensen. Vooral vitamine A kan een oplossing bieden, omdat deze vitamine de weerstand helpt op te bouwen.

Behandeling

Kleine aften, met een doorsnede van drie tot vier millimeter, verdwijnen na één tot twee weken, ook zonder behandeling. Als ze vaker voorkomen dan de gemiddelde drie keer per jaar, erg veel pijn doen, of groter zijn dan één centimeter, kunt u beter even langsgaan bij de huisarts.

Kies voor producten die ontsmetten en de pijn verzachten. Met een vloeibaar medicijn op basis van salicylzuur kunt u het ontstoken tandvlees zes keer per dag aanstippen.

Driemaal per dag spoelen met chloorhexidine, hexetidine of kamille vermindert het aantal bacteriën in de mond. Vermijd citrusvruchten of ander voedsel met een hoge zuurheidsgraad om het branderige gevoel te beperken.

Een wondermiddel bestaat er helaas niet. Een goede mondhygiëne en voldoende rust kunnen het genezingsproces wellicht nog het meeste versnellen.

Trefwoorden:

19 Comments

Door Bob (niet gecontroleerd) op wo, 1-8-2018 - 10:19

Bij aften hebben wij veel baat bij tandenpoetsen met Zendium Sensitive.

Door JMT Nijsen (niet gecontroleerd) op vr, 4-12-2015 - 22:43

Heb in 2009 een halve liter bloed toegediend gekregen en sindsdien geen last meer van aften.

Door Ineke (niet gecontroleerd) op di, 1-12-2015 - 11:33

aanstippen met Propolis. dit verlicht ook meteen de pijn.

Door GeoPaVaLoo (niet gecontroleerd) op ma, 30-11-2015 - 12:02

Ik heb ook vaak last van. Probeer je tanden te poetsen met Paradontax tandpasta. Het helpt goed, althans bij mij dan.

Door Petra (niet gecontroleerd) op ma, 30-11-2015 - 10:27

Ik gebruik in die situatie zendium tandpasta en doe extra zendium op de plekjes. Daar zit kennelijk iets in wat het tegen gaat.Ik vaar er wel bij in elk geval.

Door CarelD (niet gecontroleerd) op zo, 29-11-2015 - 16:12

Zendium helpt ook voor genezing van de blaartjes.

Door Franka (niet gecontroleerd) op zo, 29-11-2015 - 13:38

Kokosolie smelten en iedere dag met een eetlepel je mond spoelen, werkt bij mij het beste

Door Marry (niet gecontroleerd) op zo, 29-11-2015 - 13:12

Ik smeer een beetje tandpasta (Zendium) op de aften, dan zijn ze weer snel weg.

Door W.Andriessen (niet gecontroleerd) op zo, 29-11-2015 - 12:39

Gewoon aanstippen met Glycerine overal te koop, even aanstippen en na 1 dag weg, heeft mij zeer goed geholpen en nog lekker zoet ook.

Door Ria (niet gecontroleerd) op zo, 29-11-2015 - 12:37

Een "wondermiddel"is L-Lysine. (Bij de natuurwinkel)
Zo gauw je de aft voelt doorkomen, 3 keer daags een tablet.
Tweede dag ook. En dan kun je al afbouwen door twee dagen twee tabletten te nemen. De dagen erna nog maar één tablet.
De pijn komt er niet in, de korst er waarschijnlijk niet op.
De pot wegzetten voor als het weer nodig is.