Kaakholte afgesloten?

In mijn rechterbovenkaak is vorig jaar een ontstoken kies verwijderd. De tandarts adviseert een implantaat te plaatsen. Omdat het bot niet dik genoeg is, moet er extra bot worden geplaatst in de bijholte. Ik vraag mij af of de kaakholte zo niet afgesloten zal worden, zodat slijm niet goed afgevoerd wordt. Ik ben nogal gevoelig voor bijholteontstekingen.
Harrie (62)

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Als je ouder wordt, worden je kaakholtes groter: het bot boven de kiezen wordt dunner, vooral als er meerdere kiezen weg zijn. Om een implantaat voldoende grip te geven bij een dunne bovenkaak, is het soms noodzakelijk het bot te verstevigen. Die ingreep heet een ‘sinus lift procedure’ en er zijn verschillende technieken voor.

Een kaakholteontsteking kan een complicatie zijn van de ingreep, en op termijn kan het de kans op problemen in de kaakholte vergroten. Het is niet zo dat de kaakholte wordt afgesloten; het is eerder zo dat een (te) grote kaakholte wat kleiner wordt. Als u vaker problemen hebt gehad met de bijholten, lijkt het me een punt van zorg. Ik zou het met uw tandarts bespreken, eventueel kunt u een tweede mening vragen.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!