Rechte tanden dankzij een beugel

Een senior met slotjes

Getty Images

Een volwassenen met een beugel. Lang werd het als iets bizars gezien, maar de zo goed als onzichtbare beugels hebben de drempel verlaagd om aan een beugel te beginnen. Inmiddels is 10 procent van de beugeldragers een volwassene.

"Ook voor mensen van boven de 60 is het mogelijk om tanden en kiezen met een beugel weer recht te zetten", zegt hoogleraar orthodontie Reindert Kuitert. "Bij een sterk en gezond gebit kleven er weinig risico’s aan orthodontie. Maar bij mensen met tandvleesproblemen of verzwakt botweefsel, iets wat vooral bij ouderen regelmatig voorkomt, is het gevaar groot dat een beugel hun problemen verergert."In het ergste geval kunnen tanden of kiezen zelfs uitvallen. Hoe groter de verplaatsing, hoe groter het risico hierop bij mensen met ongezond tandvlees of botweefsel.

BehandelingEen gemiddelde behandeling duurt 12 tot 18 maanden. Een uitgebreide behandeling neemt tot 24 maanden in beslag. De plaatsing van een nieuwe beugel zal de eerste drie tot zes dagen enige pijn geven. De tanden, het tandvlees, de lippen en wangen zullen dan gevoelig zijn. De rest van de behandeling is over het algemeen pijnloos.

Het duurt bij volwassenen ongeveer twee keer zo lang als bij kinderen om het gebit weer recht te krijgen. Dat komt doordat de afwijkingen bij volwassenen vaak ingewikkelder zijn. Bij vrijwel alle patiënten gaan de tanden en kiezen na afloop van de behandeling toch weer schuiven. Dat is soms te voorkomen met een spalkje achter de tanden, maar niet altijd. "Een gebit is een levend orgaan, dat vergeten mensen vaak", zegt Kuitert. Daarom heeft geen enkele cosmetische behandeling aan het gebit een blijvend goed resultaat, waarschuwt hij.

Wat kost het?Tussen €1400 en €6000. De prijs is afhankelijk van de duur van de behandeling en het soort beugel. Orthodontie wordt alleen bij ernstige medische problemen uit de basiszorgverzekering vergoed en de voorwaarden van aanvullende verzekeringen lopen sterk uiteen.

Auteur 
  • Ditty Eimers
Bron 
  • Plus Magazine