Wennen aan een kunstgebit

De eerste dagen van uw nieuwe prothese

Van uw eigen tanden naar een gebitsprothese is niet niks. U zult moeten wennen aan het nieuwe gebit, de manier waarop u eet, spreekt én aan hoe u er uitziet met nieuwe tanden in uw mond.

Voordat u uw nieuwe gebitsprothese (of immediaatprothese) in ontvangst kunt nemen, moet u een aantal stappen doorlopen.
[ITEMADVERTORIAL]
Kiezen trekken
Tegenwoordig hoef je gelukkig niet meer zonder tanden rond te lopen. Voordat het kunstgebit kan worden geplaatst, worden eerst de kiezen getrokken.  De tanden mogen nog blijven staan.  Het tandvlees mag eerst een paar weken herstellen. In die tussentijd probeert u zoveel mogelijk zacht voedsel te eten. Het zal wel even wennen zijn dat u uw kiezen een tijdje niet kan gebruiken.

Afdruk maken
Vervolgens maakt de tandarts een afdruk van je kaak met de overgebleven tanden. Hiervoor gebruikt hij een zogenaamde afdruklepel,  hierin zit een meevormende substantie. Op basis van deze afdruk maakt hij een gipsmodel van uw kaak met tanden. Daarna mag u nog eens komen happen en maakt de tandarts een nog nauwkeuriger gipsmodel.

Vaak laat hij ook foto's van je tanden maken. Aan de hand daarvan wordt gekeken of u bijvoorbeeld de kleur, de stand of vorm van de tanden wilt aanpassen. Wilt u het mooie gebit terug wat u vroeger had, neem dan een duidelijke foto mee naar de tandarts.

Eerste dag met gebit
Na een paar weken is het gebit klaar. De tandarts trekt de overgebleven tanden en hierop wordt meteen de prothese geplaatst.  De eerste dag zit het gebit meestal niet fijn, het klemt of doet pijn, maar toch is het belangrijk dat u het in uw mond houdt. Als u het er uit haalt, zal uw kaak gaan zwellen en past het gebit niet meer. 

De eerste dag zullen de wonden nog wat bloeden en kunt u beter niet spoelen. Spreek met uw tandarts af wat u deze eerste dag wel en niet moet doen en of u het gebit zelf uit mag doen na 24 uur, of dat hij dat voor u doet.

De eerste week is het aan te raden om het kunstgebit ook 's nachts te dragen, zodat je kaak en mond eraan wennen. Daarna is het juist beter om het kunstgebit uit te doen als je slaapt.

Transformatie
De eerste keer dat je in de spiegel kijkt, zal wel even schrikken zijn. Zeker als er iets aan de stand en kleur van je tanden is veranderd.  Maar niet alleen het aanzicht is veranderd. Sommige mensen hebben de eerste dagen moeite met praten. Gelukkig baart oefening kunst. En ook met eten kunt u beter rustig opbouwen.  Begin met zacht voedsel, zoals puree en bananen. Bouw dit langzaam op tot u weer vlees en hard fruit kunt eten. Maar een hap nemen uit bijvoorbeeld een appel kunt u beter laten.

Controle
Na een aantal weken of maanden zult u weer langs moeten gaan bij uw behandelaar. Dan zijn uw kaken namelijk geslonken en zal het gebit minder goed vast blijven zitten.  De tandarts kan uw gebit dan verder opvullen, zodat hij weer goed blijft zitten.

Auteur 
  • Redactie