10 boeken die we als kind fantastisch vonden

Of je als kind nou helemaal niet van lezen hield, of juist iedere dag een boek in je handen had: er zijn sowieso boeken uit je jeugd die je zijn bijgebleven. Dit zijn tien kinder- en jeugdboeken waar we altijd goede herinneringen aan zullen hebben. 

De Kameleon

De avonturen van de Friese tweelingbroers Sietse en Hilke in hun boot ‘De Kameleon’ worden tegenwoordig nog steeds gelezen. De eerste 60 delen werden geschreven door Hotze de Roos. De daarna volgende delen zijn van Piero Stanco en Fred Diks. Er bestaan inmiddels maar liefst 71 verschillende titels. 

De olijke tweeling

De boekenserie ‘De olijke tweeling’ gaat over een tweeling, Ellis en Thelma Bongers, die allerlei avonturen beleven. Ze hebben twee broertjes, Lex en Leo (ook een tweeling), die door hun oudere zussen Loe-Loe genoemd worden. De hond Spikkel en hun kat Bengeltje komen in veel van de verhalen voor. De eerste boeken zijn door Arja Peters geschreven, na haar overlijden werd de serie voortgezet door andere auteurs.

Plus Magazine Tijdmachine

Krijgt u geen genoeg van de nostalgische verhalen en herinneringen? Word nu lid van de Plus Magazine Tijdmachine groep op Facebook en ga samen terug naar toen!

Snuf de Hond

De boeken over Snuf de hond waren zo populair, dat er later meerdere films over zijn gemaakt. De boekenserie ‘Snuf de hond’ is geschreven door Piet Prins met in de hoofdrollen de herdershond Snuf en zijn baasje Tom Sanders. Samen beleven Snuf, Tom en zijn vrienden avonturen.

Jip en Janneke

Tegenwoordig groeit nog steeds bijna ieder kind op met de verhalen van Jip en Janneke. Annie M.G. Schmidt begon in de jaren vijftig met het schrijven van korte verhalen over de twee buurkinderen in dagblad Het Parool, en de eerste bundel verscheen al in 1953. Naast Jip en Janneke zijn de hond Takkie en de poes Siepie belangrijke figuren. Veel van de verhalen spelen zich af in of rond het huis van een van de twee kinderen.

Pietje Bell

Pietje Bell is een Rotterdamse schoenmakerszoon. Door de onbeholpen en naïeve wijze waarop hij anderen probeert te helpen, brengt hij voortdurend zichzelf en de mensen om zich heen in de problemen. Hij is voor de jeugd van nu bekend van de films over zijn kattenkwaad, maar wij zullen Pietje Bell vooral kennen van de vele boeken die over hem geschreven zijn door Chris van Abkoude. Het eerste boek komt uit 1914. 

Dik Trom

Het eerste boek in de serie over Dik Trom, ‘Uit het leven van Dik Trom’, geschreven door C. Joh. Kieviet, werd voor het eerst gepubliceerd in 1891. Veel van ons zullen dit boek gelezen hebben of ten minste herkennen, maar het duurde wel acht jaar voordat de eerste druk was uitverkocht. Daarna werd het zo’n groot succes, dat er van 1937 tot 2018 films over Dik Trom zijn gemaakt. 

Van Bob, Bep en Brammetje

Van Bob, Bep en Brammetje, geschreven door W.G. van de Hulst, kwam uit in 1921. Bob, Bep en Brammetje moeten aardbeien naar grootmoeder brengen, maar eenmaal in het bos vinden ze het veel leuker om samen te gaan spelen. Ondertussen barst er een onweersbui los en schuilen ze bij een oud vrouwtje. 

Pinkeltje

Pinkeltje is een kinderboekenreeks van de schrijver Dick Laan. Het eerste boek, ‘De avonturen van Pinkeltje’, verscheen in 1939. Het verhaal gaat over een fictief mannetje dat Pinkeltje heet: een mens zo groot als een pink. Pinkeltje had een witte baard en een puntmuts, maar hij was geen kabouter.

Goud-Elsje

Goud-Elsje was een grappig, slim en vriendelijk meisje van ongeveer 15 jaar, dat graag las en schreef en droomde van een baantje tussen de boeken. Er verschenen tien boeken in de protestants-christelijke reeks over Goud-Elsje, geschreven door Max Praamsma, met titels als 'Goud-Elsje verlooft zich', 'Goud-Elsje draagt een dubbele naam' en 'Nog is het lente voor Goud-Elsje'. Het eerste boek kwam uit in 1932 en was bedoeld voor oudere meisjes.

Arendsoog

Arendsoog is een kinderboekenserie geschreven door Jan Nowee en later door zijn zoon Paul Nowee. Bob Stanhope of Arendsoog, is de zoon van een Amerikaanse veehouder in Arizona. Als kind moet hij meemaken dat zijn vader door rovers wordt doodgeschoten, wat hem later motiveert zijn leven te wijden aan de bestrijding van misdaad. Arendsoog dankt zijn bijnaam aan zijn bijzonder scherpe ogen; hij staat erom bekend in het donker heel goed te kunnen zien.

Reactie toevoegen

233 Comments

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 4-11-2021 - 19:19

Marjoleintje van het pleintje

Door bjm ten cate (niet gecontroleerd) op do, 4-11-2021 - 18:07

Als kind woonde ik op een onderneming in N-Indie, dus heb ik veel gelezen. Bolke de Beerserie, Nils Holgerson, Sprookjes van Grim, Paulus de Boskabouter en later , de Classicsserie, wel meer dan honderd geïllustreerde verhalen uit wereldliteratuur en geschiedenis(wie kent ze nog ?). Gevroten heb ik ze !

Door Sas (niet gecontroleerd) op zo, 12-9-2021 - 12:26

Ik las ook Gullivers reizen

Door Renée (niet gecontroleerd) op zo, 5-9-2021 - 19:45

Engelandvaarders van K. Norel en Reis door de Nacht van Anne de Vries

Door M. Stormezand (niet gecontroleerd) op za, 4-9-2021 - 18:56

ik was ook gek op de boeken van de olijke tweeling, jammer dat ik ze niet meer heb. Ook las ik Pitty gaat naar kostschool.

Door Margriet (niet gecontroleerd) op di, 31-8-2021 - 20:10

Snuf de hond en jip en janneke alle boeken gelezen ,pietje Bell heb ik ook gelezen maar ook alle boeken op de plank! PINKELTJE heb ik bijna alle boeken !

Door Avis (niet gecontroleerd) op ma, 30-8-2021 - 21:45

Zeker de schooiertjes van Napels en levende bezems en de boeken van JB Schuil over de Katjangs. Ik las als meisje alleen jongensboeken

Door Erica (niet gecontroleerd) op ma, 30-8-2021 - 21:22

Ik mis de serie van Miesje Sandelhout en haar 6 zusjes. En de hele Witte Raven serie - diverse schrijvers/sters. Ik herinner me nog goed de dag dat ik eindelijk uit de boekenkast van mijn ouders een boek mocht lezen: Marjolijntje van de State. Ik heb heel veel gelezen in mijn jeugd, ook de jongensboeken van mijn broers. En lees nu nog graag.

Door Her (niet gecontroleerd) op ma, 30-8-2021 - 17:08

Ik mis de hobbit en in de ban van de ring in de lijst!

Door Jannie (niet gecontroleerd) op zo, 29-8-2021 - 11:47

Roosmarijntje ….