De hand op de knip: zo deden we het vroeger

Spaarzaamheid is een deugd en zit ons diep in het bloed, want: 'Een zuinige huisvrouw is de beste spaarpot'. Pluslezers delen slimme manieren waarop bij hun thuis vroeger geld werd bespaard.

1. De papieren koffiefilters uitspoelen en meerdere malen gebruiken.

2. De flessen ondersteboven op een beker of schaaltje zetten: uitlekken maar! 

Plus Magazine Tijdmachine

Krijgt u geen genoeg van de nostalgische verhalen en herinneringen? Word nu lid van de Plus Magazine Tijdmachine groep op Facebook en ga samen terug naar toen!


3. Oude hemden verscheuren en als poetslap gebruiken. 

4. Af en toe een 'boterham tevredenheid' eten: een boterham met niets erop.

5. Of een boterham met schuifkaas. Een Pluslezer legt uit: 'Er ging een plakje kaas op je boterham en bij iedere hap schoof je het plakje naar voren. Op het eind was het brood op en het plakje kaas ging naar je volgende sneetje brood. Bij de laatste boterham mocht het plakje kaas gegeten worden.'

6. Wassen in de teil met het gebruikte sopwater van broers of zussen voor de wekelijkse wasbeurt.

7. Het allerlaatste water gebruiken om de stoep mee te schrobben.

8. Boterhamzakjes wassen en zo meerdere keren gebruiken.

9. Oude kleren? Daar haalde moeder de knopen en ritsen vanaf. Dat kwam vast nog eens van pas.

10. Oude truien werden ook weleens uitgehaald. Dan konden er nieuwe van worden gemaakt.

11. Cadeaupapier kan je weggooien, of bewaren. Een Pluslezer voegt daar de anekdote aan toe:  'Soms wilde iemand een sinterklaaskadootje uitpakken en dan riep mijn moeder in paniek: 'O nee, dat is niet voor jou!' Bleek de naam van vorig jaar ook nog ergens op het papier te staan!"

12. Brood kocht je niet gesneden. Het werd aan tafel gesneden. Dikke hompen brood scheelden boter en beleg.

13. Van oude handdoeken werden washandjes gemaakt.

14. Restjes zeep gingen uiteindelijk in een fles. Goed schudden, dan kon je daar je haar mee wassen. Of ze werden gebruikt in de tobbe.

15. Restjes handzeep gingen ook regelmatig in een zeepklopper. In het hete water werd er driftig met de zeepklopper geroerd en zo had je schuimend afwaswater.

16. Als schoenen te klein waren geworden, sneden we gewoon een stukje van de neus.

17. Oude kranten? Prima WC-papier, gewoon in stukjes scheuren en in kleinste kamertje leggen om je billen mee af te vegen.
 
18. Kleren gingen altijd naar jongere broertjes of zusjes. Soms konden wel vier zusjes met één trui doen.
 

19. Lege papieren verpakkingen werden niet weggegooid, maar opengeknipt. De onbedrukte binnenkant kon als boodschappenlijstje worden gebruikt. 

20. De moeder van een Pluslezer verknipte restjes vloerbedekking tot inlegzooltjes voor in schoenen.

21. Lege pot cholocadepasta? Warme melk erin, even schudden en daarna genieten van chocolademelk.

22. Lege boterkuipjes, wc-rollen en vlapakken mochten we meenemen naar school. Daar konden we met de hele klas mee knutselen.

23. De tante van een Pluslezer ging op verjaardagen met een schaaltje nootjes langs. Iedere gast kreeg met een lepeltje één lepel nootjes. De rest ging de kast in.

24. Een ladder in nylon kousen? Die kon je voor tien cent laten maken.
 
25. Een Pluslezer zegt over zijn grootmoeder: 'Mijn oma gebruikte een kopje waar een stuk uit was. Er kon maar voor de helft kofffie in!'
 
26. Een andere lezer vertelt: 'Bij m'n schoonmoeder zag ik dat ze twee zijkanten van versleten lakens aan had genaaid, want lakens slijten in het midden. Dus de buitenkanten waren nog bruikbaar.'
 
27. Gaatjes in de sokken? Die werden netjes gestopt.
 

Reactie toevoegen

41 Comments

Door Anneke Vonk (niet gecontroleerd) op zo, 20-6-2021 - 18:33

Mijn moeder kon heel goed sokken stoppen. Zij had n soort houten ei en daar werd de sok met t gat overheen geschoven en dan werd t gat met speciale stopwol en n stopnaald gerepareerd.

Door Jandregr55 (niet gecontroleerd) op ma, 25-1-2021 - 11:53

Als de boter op was dan werd/wordt met het papier de koekenpan er nog mee ingevet, zo werd/wordt de boter tot het allerlaatste restje gebruikt.

Door Monique (niet gecontroleerd) op zo, 24-1-2021 - 21:40

Sokken stoppen doe ik nog steeds als het lukt. Ook boterham zakjes gebruik ik vaker. Zeker als er alleen brood uit de diepvries heeft ingezeten. Boter uit het kuipje met pannelikker eruit halen. Tube openknippen om laatste restje eruit te halen. En water gekookt wat over is voor de planten gebruiken

Door Mans (niet gecontroleerd) op ma, 4-1-2021 - 14:32

De genoemd 'flessenschraper' heette bij ons thuis: 'flessenlikker'.
Kleren en schoenen, een step-autoped-fiets ging altijd over van mijn 3-jaar oudere broer op mij, geen probleem. Maar ik was Koning te Rijk toen ik mijn eerste eigen fiets kreeg, die wel tweedehands was maar niet van broer geweest! Ik sta er nog mee op een foto.
V.w.b. kleren en schoenen, die draag ik ook nu nog gewoon af. Beter voor het milieu :-)

Door Gerda Roosien (niet gecontroleerd) op zo, 27-12-2020 - 10:48

Je kunt wel zeggen dat ik groot geworden met zeker 90 procent van genoemde manieren van bezuinigingen. Ik heb het nooit als armoedig gezien maar meer als praktisch. Mijn moeder was heel praktisch. Ik verstelde zelf ook heel veel dingen.

Door Rini Gros (niet gecontroleerd) op wo, 23-12-2020 - 14:02

Heel leuk al die zuinigheid,het doet mijn denken aan mijn eigen jeugd,Nu moet ik U zeggen dat door die zuinigheid mijn Moeder toch geld uitspaarde voor leuke extraatjes,zoals dagje uit met ons enzovoort. Het geld was tevens nodig om na de oorlog weer de ontbrekende dingen te vervangen. Ik ben nu 80 jaar,maar ik ben ondanks de zuinigheid niets te kort gekomen

Door Marie-Therese (niet gecontroleerd) op za, 21-11-2020 - 16:34

Yoghurt- en vla-flessen met de flessenschraper leegschrapen!

Door Rotterdammer (niet gecontroleerd) op za, 21-11-2020 - 14:53

De waarheid is dat ik altijd zo geleefd heb, hoogopgeleid en wel, maar ik had geen zin me uit de naad te werken vijf dagen per dag om een paar flappen per maand meer te verdienen. Als student in de 80-er jaren moest ik sober leven, hard studeren en bijbaantjes, maar daardoor zuinige leefwijze ontwikkeld en altijd geld voor mooie boeken, fijne vakantie in Noorwegen enz. En raad eens? Nu een paar weken AOW en pensioen en nog nooit zoveel geld per maand binnengekregen noch verdiend als salaris!
Ben als middelbare scholier al begonnen met wat lesgeven en het ABP keert nu uit!
Na vijftig dienstjaren, onder dankzegging...
Werk nog steeds in het onderwijs, fit en gezond, maar heb nog nooit zoveel ontvangen.
De dankbaarheid is groot...en de goede doelen voor schenkingen zijn talrijk. Wellicht ST. Jarige Job, want kinderen die in armoe opgroeien vieren zelden hun verjaardag, thuis en op school en zij helpen erbij en zijn volstrekt bonafide en transparant. Ik heb ervaring! Al die daklozen in mijn stad en "het vergeten kind" enz.
Ook nu besteed ik mijn geld goed, hoewel ik soms denk: wat heb ik nu aan mijn fiets hangen, zulke ruime inkomsten? Want een auto bezitten we niet, niet nodig en door een zuinige levensstijl is er altijd geld voor belangrijke zaken, ook dat is een pluspunt! Groet van een dankbare Nederlander, want die zijn er dus ook.....

Door Marie-Therese (niet gecontroleerd) op do, 19-11-2020 - 23:51

Ja, het snoepje van de week als de bezorger van de Gruyter de boodschappen kwam brengen, en die de boodschappenlijst vd volgende week weer ingevuld meenam. De glazen fles Lodalientje met een paar steekkralen er in , of een piep klein plastic autootje.

Door Ko (niet gecontroleerd) op do, 19-11-2020 - 22:45

Ge zijt de 'schraper' vergeten om flessen vla, yoghurt e.d. echt leeg te schrapen!