De hand op de knip: zo deden we het vroeger

Spaarzaamheid is een deugd en zit ons diep in het bloed, want: 'Een zuinige huisvrouw is de beste spaarpot'. Pluslezers delen slimme manieren waarop bij hun thuis vroeger geld werd bespaard.

1. De papieren koffiefilters uitspoelen en meerdere malen gebruiken.

2. De flessen ondersteboven op een beker of schaaltje zetten: uitlekken maar! 

Plus Magazine Tijdmachine

Krijgt u geen genoeg van de nostalgische verhalen en herinneringen? Word nu lid van de Plus Magazine Tijdmachine groep op Facebook en ga samen terug naar toen!


3. Oude hemden verscheuren en als poetslap gebruiken. 

4. Af en toe een 'boterham tevredenheid' eten: een boterham met niets erop.

5. Of een boterham met schuifkaas. Een Pluslezer legt uit: 'Er ging een plakje kaas op je boterham en bij iedere hap schoof je het plakje naar voren. Op het eind was het brood op en het plakje kaas ging naar je volgende sneetje brood. Bij de laatste boterham mocht het plakje kaas gegeten worden.'

6. Wassen in de teil met het gebruikte sopwater van broers of zussen voor de wekelijkse wasbeurt.

7. Het allerlaatste water gebruiken om de stoep mee te schrobben.

8. Boterhamzakjes wassen en zo meerdere keren gebruiken.

9. Oude kleren? Daar haalde moeder de knopen en ritsen vanaf. Dat kwam vast nog eens van pas.

10. Oude truien werden ook weleens uitgehaald. Dan konden er nieuwe van worden gemaakt.

11. Cadeaupapier kan je weggooien, of bewaren. Een Pluslezer voegt daar de anekdote aan toe:  'Soms wilde iemand een sinterklaaskadootje uitpakken en dan riep mijn moeder in paniek: 'O nee, dat is niet voor jou!' Bleek de naam van vorig jaar ook nog ergens op het papier te staan!"

12. Brood kocht je niet gesneden. Het werd aan tafel gesneden. Dikke hompen brood scheelden boter en beleg.

13. Van oude handdoeken werden washandjes gemaakt.

14. Restjes zeep gingen uiteindelijk in een fles. Goed schudden, dan kon je daar je haar mee wassen. Of ze werden gebruikt in de tobbe.

15. Restjes handzeep gingen ook regelmatig in een zeepklopper. In het hete water werd er driftig met de zeepklopper geroerd en zo had je schuimend afwaswater.

16. Als schoenen te klein waren geworden, sneden we gewoon een stukje van de neus.

17. Oude kranten? Prima WC-papier, gewoon in stukjes scheuren en in kleinste kamertje leggen om je billen mee af te vegen.
 
18. Kleren gingen altijd naar jongere broertjes of zusjes. Soms konden wel vier zusjes met één trui doen.
 

19. Lege papieren verpakkingen werden niet weggegooid, maar opengeknipt. De onbedrukte binnenkant kon als boodschappenlijstje worden gebruikt. 

20. De moeder van een Pluslezer verknipte restjes vloerbedekking tot inlegzooltjes voor in schoenen.

21. Lege pot cholocadepasta? Warme melk erin, even schudden en daarna genieten van chocolademelk.

22. Lege boterkuipjes, wc-rollen en vlapakken mochten we meenemen naar school. Daar konden we met de hele klas mee knutselen.

23. De tante van een Pluslezer ging op verjaardagen met een schaaltje nootjes langs. Iedere gast kreeg met een lepeltje één lepel nootjes. De rest ging de kast in.

24. Een ladder in nylon kousen? Die kon je voor tien cent laten maken.
 
25. Een Pluslezer zegt over zijn grootmoeder: 'Mijn oma gebruikte een kopje waar een stuk uit was. Er kon maar voor de helft kofffie in!'
 
26. Een andere lezer vertelt: 'Bij m'n schoonmoeder zag ik dat ze twee zijkanten van versleten lakens aan had genaaid, want lakens slijten in het midden. Dus de buitenkanten waren nog bruikbaar.'
 
27. Gaatjes in de sokken? Die werden netjes gestopt.
 

Reactie toevoegen

35 Comments

Door Marie-Therese (niet gecontroleerd) op za, 21-11-2020 - 16:34

Yoghurt- en vla-flessen met de flessenschraper leegschrapen!

Door Rotterdammer (niet gecontroleerd) op za, 21-11-2020 - 14:53

De waarheid is dat ik altijd zo geleefd heb, hoogopgeleid en wel, maar ik had geen zin me uit de naad te werken vijf dagen per dag om een paar flappen per maand meer te verdienen. Als student in de 80-er jaren moest ik sober leven, hard studeren en bijbaantjes, maar daardoor zuinige leefwijze ontwikkeld en altijd geld voor mooie boeken, fijne vakantie in Noorwegen enz. En raad eens? Nu een paar weken AOW en pensioen en nog nooit zoveel geld per maand binnengekregen noch verdiend als salaris!
Ben als middelbare scholier al begonnen met wat lesgeven en het ABP keert nu uit!
Na vijftig dienstjaren, onder dankzegging...
Werk nog steeds in het onderwijs, fit en gezond, maar heb nog nooit zoveel ontvangen.
De dankbaarheid is groot...en de goede doelen voor schenkingen zijn talrijk. Wellicht ST. Jarige Job, want kinderen die in armoe opgroeien vieren zelden hun verjaardag, thuis en op school en zij helpen erbij en zijn volstrekt bonafide en transparant. Ik heb ervaring! Al die daklozen in mijn stad en "het vergeten kind" enz.
Ook nu besteed ik mijn geld goed, hoewel ik soms denk: wat heb ik nu aan mijn fiets hangen, zulke ruime inkomsten? Want een auto bezitten we niet, niet nodig en door een zuinige levensstijl is er altijd geld voor belangrijke zaken, ook dat is een pluspunt! Groet van een dankbare Nederlander, want die zijn er dus ook.....

Door Marie-Therese (niet gecontroleerd) op do, 19-11-2020 - 23:51

Ja, het snoepje van de week als de bezorger van de Gruyter de boodschappen kwam brengen, en die de boodschappenlijst vd volgende week weer ingevuld meenam. De glazen fles Lodalientje met een paar steekkralen er in , of een piep klein plastic autootje.

Door Ko (niet gecontroleerd) op do, 19-11-2020 - 22:45

Ge zijt de 'schraper' vergeten om flessen vla, yoghurt e.d. echt leeg te schrapen!

Door Angelique (niet gecontroleerd) op wo, 18-11-2020 - 11:53

Wanneer je een ladder aan de linkerkant van de panty had, gewoon combineren met een panty waar de ladder aan de rechterkant zat

Door Tineke Groot-Wassink (niet gecontroleerd) op di, 17-11-2020 - 21:12

Mijn moeder ving regenwater op waarmee ze haar haar waste en de planten binnen watwr gaf. Dat was toen nog 'zacht' water, zachter dan t leidingwater.
Jassen werden soms omgekeerd ,dus binnenstebuiten gekeerd als de buitenkant was versleten. Datzelfde werd net versleten overhemdkragen gedaan.
Wij hadden een schikdersbedrijf, dus mn vader droeg witte overalls. Die werden 'szaterd.savonds in de ketel in de bijkeuken op een gaspit gezet met groene zeep in t water en dat stobd daar dan uren b8jna te koken. Deze overalls werden ook versteld, vader had in zn laatste overall 40 verstelstukken.
Wb inpakpapier bewaren, dat doe ik nog altijd en niemand die t ziet als daarmee mn kado'tjes ingepakt zijn.
Oude kranten als wc papier, dat hadden wij ook.
Beneden was er in onze werkplaats een zg 'kakdoos' met een spijker aan de muur waar opa altijd mooi op maat gedneden krantenvellen aan een touwtje aanhing.
Dat voelde hard en ik kon er nooit goed mee afvegen. 'Dan wrijf je dat stuk krantenpapier even flink tussen je vingers dan wordt t wel zacht', raadde opa dan aan.....

Door Do (niet gecontroleerd) op di, 17-11-2020 - 18:20

Sommige dingen die hier genoemd worden die ik nóg.

Door Germaine Ullersma (niet gecontroleerd) op di, 17-11-2020 - 13:46

Ik had een trui met meerdere kleuren gebreid, als je groter werd, werd de boord er af gehaald, een paar kleurtjes er weer aangebreid en de boord er weer aan. Dan kon hij nog een winter mee. Of een jurk met een taille op de heup en een grote zoom, het volgende jaar zat de taille normaal en werd de zoom uitgelegd en met een kantje versierd en bv ook op de mouwen. Andere jurk!

Door wil van der meij (niet gecontroleerd) op di, 17-11-2020 - 12:07

in de jaren 60 werd ik naar de kolonie gestuurd om 6 weken in bakkum te vertoeven.
toen was ik broodmager(ben nu 71)
en nu wil ik weer maar dan om af te vallen.
we aten in de kolonie pap en nog eens pap.
kan nu nog geen pap zien. verder veel wandelen door de bossen naar het strand met een mand met boterhammen met zand.en veel zingen.
was blij dat ik na 6 weken weer naar huis kon.

Door H. Kok (niet gecontroleerd) op di, 17-11-2020 - 08:41

Een aantal trucs, vooral de recycling vind ik nog steeds te gebruiken.