Karweitjes van vroeger die (bijna) niemand meer doet

Het huishouden was vroeger een dagtaak. Van een stofzuiger kon je alleen maar dromen, van een vaatwasser had nog niemand gehoord. Er was weinig geld, op je spullen was je zuinig en de lat lag hoog. Al die karweitjes van vroeger.. wie kent ze nog?

Sokken stoppen

Manden vol sokken zat oma vroeger te stoppen. Zelfgebreide sokken waren het, met flinke 'knollen' erin. Met de juiste garen, een stopnaald en een gladde ronde bol - of theekopje - ging ze aan de slag. Eerst de horizontale banen, dan de verticale. Sokken stoppen.. wie herinnert het zich nog? 

Foto: draadlustboulevard.nl

Groenten wecken

In de kelder stonden de weckflessen, keurig in het gelid. Moeder was er dagenlang verhit mee bezig geweest. Eerst het koken van de inmaakringen en weckpotten. Daarna de glazen potten vullen met voorgekookte sperziebonen, snijbonen, wortels en erwten. Tot slot de weckpotten vacuümtrekken. En toen kwam de diepvriezer, en hoefde er niet meer geweckt te worden. Ook wel jammer! 

Foto: middenmoes.nl

Het zilver poetsen

Het 'nette' bestek kwam alleen met de feestdagen tevoorschijn. Maar dan hadden de messen, vorken en lepels in de tussentijd wel lelijke bruine vlekken gekregen. Dat was hét moment om het zilver te poetsen. Een karweitje waar jong en oud voor werd ingeschakeld. Het hele huis rook dan naar zilverpoetsmiddel. En het bestek? Weer als nieuw. Wie doet het nog?

Foto: genoeg.nl

De was door de wringer halen

Een technisch wonder was het, die eerste wasmachine uit de jaren ‘60. Een groot wit vat, met binnenin een pin met vleugels die rechtsom en linksom draaide. Het pronkstuk was de wringer bovenop. Om maandagochtend mocht je om beurten moeder helpen met wringen. De één duwde het wasgoed tussen de rubberen rollen, de ander draaide aan de slinger. 

Foto: maandvandegeschiedenis.nl

De kolenkachel vullen

Vroeger hadden veel huizen een kolenkachel. ’s Morgens schepte vader in het kolenhok of op zolder de kolenkit vol. Daarna liet hij met oorverdovend hard geratel de kolen in de kachel glijden. Oranje vuur dat hoog opvlamde, hard loeide en daarna weer knus verder brandde. ’s Avonds je kleren voor de volgende dag alvast opwarmen. Knusse geborgenheid. Wie herinnert het zich nog? 

De witte was op 'de bleek' leggen 

Na het wassen spreidde mijn tante Nel haar witte lakens uit op 'de bleek', het grasveld voor de boerderij. De zon gebruikte ze als vlekkenverwijderaar, de was werd witter en frisser door het drogen op het gras. Woest was ze, als we er als kinderen per ongeluk overheen renden of fietsten. Al het werk voor niets gedaan!

Foto: hkl.mijnstadmijndorp.nl

Wat zijn de verdwenen karweitjes uit úw jeugd? 

38 Comments

Door Marjolein Schilder (niet gecontroleerd) op wo, 26-6-2019 - 22:31

Op de bleek leggen werkt nog steeds bij hardnekkige vlekken.

Door Kokomo (niet gecontroleerd) op di, 25-6-2019 - 14:37

De echte postbode.
Niet alleen brieven rondbrengen, maar ook de AOW contant uitbetalen. Zo had je wel aardig wa geld bij je, maar dat kon gewoon. Even naar binnen, kop koffie er bij en het geld aan de keukentafel uitbetalen. Toen was je nog welkom als postbode.

Door Margriet Roelofs (niet gecontroleerd) op zo, 23-6-2019 - 23:30

Meubels met boenwas inpoetsen en uitwrijven.
Met moeder samen de kolen naar binnen sjouwen die op een hoop aan de straat werden gegooid. Een wasketel tussen ons in half vol, anders werd hij te zwaar en allebei nog een emmer half vol.
10 meter lopen naar de ingang van de flat, trappetje op en trappetje af naar de kelder, ook weer een meter of 10, leegschudden in het kolenhok en weer naar buiten om te scheppen. Zo totdat alles binnen was en daarna moest de stoep geschrobt worden, en de ingang van de flat gedweild want alles was zwart de het kolenstof.

Door Margriet Roelofs (niet gecontroleerd) op zo, 23-6-2019 - 23:28

Meubels met boek was i poetsen en uitdrijven.
Met moeder samen de kolen naar binnen sjouwen die op een hoop aan de straat werden gegooid. Een wasketel tussen ons in half vol, anders werd hij te zwaar en allebei nog een emmer half vol.
10 meter lopen naar de ingang van de flat, trappetje op en trappetje af naar de kelder, ook weer een meter of 10, leegschudden in het kolenhok en weer naar buiten om te scheppen. Zo totdat alles binnen was en daarna moest de stoep geschrobt worden, en de ingang van de flat gedweild want alles was zwart de het kolenstof.

Door Wil den broeder (niet gecontroleerd) op zo, 23-6-2019 - 20:01

S nachts naar de plee die in de schuur was.

Door Joke de Koning (niet gecontroleerd) op di, 15-1-2019 - 19:03

In het voorjaar ging voor pasen de kolenkachel uit en werd de grote schoonmaak gedaan.
Matrassen naar buiten en kloppen, alle kleden ook naar buiten, zelfs de loper van de trap en maar kloppen. En wekelijks werd de koperen brievenbus gepoetst!

Door Wil scholten (niet gecontroleerd) op za, 26-5-2018 - 14:10

Matten kloppen in bepaalde uren super zwaar.b.v. Trap mat en meteen traproeden poetsen ,strijken iedere maandag maar eerst de was nakijken en watgemaakt moest worden en daarna strijken.

Door Marie Therese (niet gecontroleerd) op do, 24-5-2018 - 19:12

Elastieken en hoela hoepen

Door Jan Honkoop (niet gecontroleerd) op wo, 9-5-2018 - 18:00

Dit was inderdaad een heel serieus rttueel.Ik keek altijd men belangstelling naar het werk van mijn moeder!De potten en het deksel en ook de ringen werden nauwkeurig bekeken op beschadigingen.Dit was nodig om eventueel later lekken te voorkomen wat bedorven voedsel opleverde.De potten en de ringen werden in bijna kokend water met soda gereingd(een tot op heden een goedkoop maar ook doeltreffend ontsmettings methode)Daarna werden de potten met kokendheet water nagespoeld om de soda resten te werwijderen.Hierna werden de potten gevuld en afgesloten maar....nu komt de voor mij toenmalige magie!Mijn moeder deed de potten afgesloten en wel wederom in heet water zaken(niet kokend!)Na een uurtje haalde zij deze eruit en liet ze afkoelen.Ik vroeg aan mijn moeder waarom ze da deed en haar antwoord was dat de deksels dan beter dicht bleven.Op latere leeftijd toe ik natuurkundeles kreeg begreep ik wat zij onbewust toepaste:sterelisatie(onder de honderd graden verhitten);Na verhitting en laten afkoelen wordt de pot vacuum getrokken waardoor het deksel door de buitendruk stevig aangedrukt wordt(nu begrijp ik ook dat ik als jongen van 8-jaar moeite had na het losmaken van de beugel dat die rotklep niet los wilde...
Ik hoop niet dat ik jullie verveeld heb met dit verhaal maar ik kon het als 75-jarige niet onthouden.
Groeten Jan

Door T - Verbakel (niet gecontroleerd) op zo, 1-4-2018 - 09:50

Buiten spelen -verstoppertje-hinken-knikkeren-landveroveren. Schommelen -steltenlopen-tikkertje -repen-beeldgooien-touwtjespringen-moedertje en winkeltje spelen - wij hadden veel fantasie