Verkoop cassettebandjes in vijf jaar vervijfvoudigd

De verkoop van cassettebandjes is de afgelopen vijf jaar tijd vervijfvoudigd. De Bandjesfabriek, naar eigen zeggen de enige overgebleven cassettebandjesfabriek van de Benelux, verkocht in 2018 ruim 21.425 bandjes.

Dit was in 2013 slechts 4.160 cassettebandjes. Iets meer dan de helft van de productie vorig jaar werd uitgevoerd in opdracht van artiesten en platenlabels. De rest werd blanco verkocht aan thuisgebruikers, kleinschalige platenlabels of artiesten die zelf muziek op cassette uitbrengen. 

''Je ziet het ook bij de verkoop van vinyl: mensen zijn trots op iets te bezitten,'' vertelt Thomas Baur, oprichter van De Bandjesfabriek. ''Het is een stuk fysieke beleving van de muziek.''

''Mensen zetten zich af tegen digitale media, vermoedt Baur. ''Digitaal is toch te klinisch: het is te schoon. In tegenstelling tot analoog geluid zit er geen ruis in, terwijl dat bijdraagt aan de emotionele beleving van muziek.''

Steeds meer bekende artiesten en grotere platenlabels krijgen weer belangstelling voor het cassettebandje. ''Zo werd het debuutalbum van Spinvis dit jaar voor het eerst op cassettebandje uitgebracht in een oplage van duizend stuks,'' geeft Baur als voorbeeld. 

Bron(nen):