Welke van deze 13 voorwerpen had u in uw slaapkamer?

Doe maar lekker makkelijk, was het motto in onze tienertijd. Van sinaasappelkisten een wandkast timmeren en van twee tegels en een houten plank een boekenkast maken. Het voordeel: voor weinig geld kwam je een heel eind, en dat was nou net de bedoeling. Hoeveel van deze dertien voorwerpen stonden in uw slaapkamer?

1. Tomado boekenrek

In menig tienerkamer prijkte een tomado boekenrek. Het bestond uit zwart draadwerk aan de zijkant en ‘planken’ van plaatstaal in de primaire kleuren geel, blauw en rood. Heel vrolijk werd je van dit boekenrek, dat in 1958 was ontworpen. Een boekenkast was in principe een serieuze zaak, maar met dit vrolijke ding kon je je afzetten tegen je ouders: een boekenrek kon ook léuk zijn.

2. Visnet aan het plafond

Een visnet aan het plafond. Wat bezielde ons toch, in de jaren '70? Geen tienerkamer zonder een visnet aan het plafond. Maar waarom toch? Nou ja, het was gezellig en knus en je kon er van alles in leggen. En iedereen deed het. Vandaar.

3. Groene glazen bollen

In je tienerkamer mochten olijfgroene (of bruine) glazen bollen in een macramé touwnet niet ontbreken. Eén bol was niet genoeg, het moesten er minstens twee of drie zijn. Om op te hangen of om neer te leggen. Hé gezellig. Maar waar kóchten we die dingen eigenlijk? En waarom vonden we nou juist déze bollen zo hip? Of ging het vooral om het macramé touwnet?

4. Opklapbed

Allemaal een eigen kamer, dat ging vroeger nét. Maar dan wel met een opklapbed, het slimste bed van de wereld. Op plank kon je heel handig allerlei spulletjes mooi uitstallen. En om het bed heen, maakte je moeder een fleurig gordijn. Vervelende broertjes klapte je met bed en al naar achteren, dat was een héél geliefde bezigheid.

5. Sisal vloerbedekking/ Jabo

Wie heeft zijn knieën niet ooit opengehaald aan sisal vloerbedekking? Het was de eerste vaste vloerbedekking ooit, gemaakt van een soort hard gevlochten touw. Onverslijtbaar natuurlijk. Een Pluslezer zegt zelfs: "Bij de verhuizing naar een andere woning werd de Jabo gewoon gekeerd. Dan ging het nog jaren mee."

6. Rieten vloertegels/matten

Iets later kwamen de rieten vloertegels. Die waren hip!

7. Lavalamp

De lavalamp was vooral iets voor de jaren '70 of '80. De lamp zette je aan en zodra deze warm werd, smolt de lava en bewoog zich door de lamp. 

8. Rauhfaser behang

Rauhfaser behang was eigenlijk gewoon saai wit behang met een pukkelig reliëf. Daarom verfden we het behang het liefst in een felle kleur. Welke kleur had u op uw kamer?

9. Chiantifles met druipkaars

Een chiantifles (of andere fles) gebruiken als kaarsenstandaard. Dat kostte haast niets en er kwam opeens ook wat romantiek in je tienerkamer.

10. Letterbak

Een letterbak aan de muur was in de jaren ’70 het einde. Veel hipper kon het niet worden.

11. Patchwork sprei

Een gehaakte of gebreide sprei op ons bed. Dat zorgde voor nog meer kleur in onze kamer. Had uw moeder of grootmoeder er een voor u gemaakt?

12. Leren poef

In het zwart, bruin of groen. De leren poef was populair in de jaren '70. Had u er een in uw kamer?

13. Posters

Het liefst hing je je hele kamer vol met posters van popsterren, filmsterren of sporters. De posters van de controversiele fotograaf David Hamilton zag je ook veel, maar liever hingen we bijvoorbeeld de Beatles op onze muur. Soms beplakten we zelfs het plafond.

Reactie toevoegen

80 Comments

Door Marie-Therese (niet gecontroleerd) op za, 21-11-2020 - 19:10

Herkenbaar: het Tornadorekje, opklapbed, jabo vloerbedekking, rauwfaser behang oranje geverfd, en spaanse houten stoelen met rietenzitting die ik groen verfde.
Later kwam de kleur bruin, de terreurkleur van de jaren 70.

Door Hcouwenberg (niet gecontroleerd) op zo, 6-9-2020 - 15:03

Geb 1946., mijn slaapkamer gedeeld met zus was om te slapen en je te kleden. Zijl op de vloer, kledingkast en wastafel koud water. Later in de pubertijd kwam te
Het Tomadorekje en een picknick met allereerste plaatje “ Kom van het dak af.”

Door Johanna (niet gecontroleerd) op za, 5-9-2020 - 20:22

Herken al deze plaatjes van vroeger. Ik ben van 1946 en had alleen 2 oudere broertjes. Verwend werden we niet. Moesten op vrije dagen altijd werken. Mijn eigen kamer had geen behang en alleen een lamp in een fitting. Balatum op de vloer en een baksteen uit de oven in een krant gewikkeld, dat was de kruik voor in bed. We luisterden 's avonds naar hoorspelen op de radio. Haalde boeken in de bieb. Ging met 12 naar de huishoudschool. Borduurde tafellakens en slopen voor de uitzet. Ben blij dat ik zo ben opgegroeid. We genoten van sinterklaas en verjaardag, want door het jaar heen kreeg je geen cadeautjes. De kermis was ook leuk, dan kreeg je wat dubbeltjes van opa en oma en ging je schommelen en een suikerstaaf kopen. We waren tevreden met alles en hadden respect voor de medemens. Ik wou dat ik er een film van had.We hadden niet eens een fototoestel.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 4-9-2020 - 18:08

Tomadorek en opklapbed en boekenrekje V & D van de vrijdagaanbieding en rotan salontafeltje en stoel.

Door Wil de Bruin (niet gecontroleerd) op vr, 4-9-2020 - 17:43

Oh,wat leuk .Zo herkenbaar allemaal.
Mijn kamer hing ook vol met posters v,d Beatles.

Groene glazen bol en tomado boekenrekje.
Jabo tapijt in de woonkamer (oersterk) dat kon trouwens ook nog gedraaid worden en dan was het weer als nieuw!

Door Coosje de wit (niet gecontroleerd) op vr, 4-9-2020 - 14:00

Ik ben uit 1934 en heb ook nog poëziealbums voormoeders. Is dat ook interessant? En zeker had ik een aantal dingen in mijn eerste (pas getrouwd), (inwoon) kamers.

Door Ingrid (niet gecontroleerd) op di, 4-8-2020 - 22:59

Geweldig ik had inderdaag de posters en wandrekje
het overige herken ik maar veel te goed veel van deze dingen had mijn moeder.

Door Els (niet gecontroleerd) op ma, 3-8-2020 - 15:19

Tomado boekenrek. Opklapbed. Posters aan de muur. Alles herkenbaar. Had ik het niet dan wel mijn oudere zussen.

Door Corrie (niet gecontroleerd) op ma, 3-8-2020 - 14:25

Had het tomado boekenrekje en natuurlijk een opklapbed + veel posters aan de wand uit de Muziekparade dat was echt mijn eigen paradijsje

Door H.I.R. Hinzler (niet gecontroleerd) op ma, 3-8-2020 - 10:16

Ik had alleen een tomado boekenrekje en een opklapbed (verder meubilair: Thonet stoelen en dito schommelstoel, perfect)