Welke van deze 13 voorwerpen had u in uw slaapkamer?

Doe maar lekker makkelijk, was het motto in onze tienertijd. Van sinaasappelkisten een wandkast timmeren en van twee tegels en een houten plank een boekenkast maken. Het voordeel: voor weinig geld kwam je een heel eind, en dat was nou net de bedoeling. Hoeveel van deze dertien voorwerpen stonden in uw slaapkamer?

1. Tomado boekenrek

In menig tienerkamer prijkte een tomado boekenrek. Het bestond uit zwart draadwerk aan de zijkant en ‘planken’ van plaatstaal in de primaire kleuren geel, blauw en rood. Heel vrolijk werd je van dit boekenrek, dat in 1958 was ontworpen. Een boekenkast was in principe een serieuze zaak, maar met dit vrolijke ding kon je je afzetten tegen je ouders: een boekenrek kon ook léuk zijn.

Plus Magazine Tijdmachine

Krijgt u geen genoeg van de nostalgische verhalen en herinneringen? Word nu lid van de Plus Magazine Tijdmachine groep op Facebook en ga samen terug naar toen!

2. Visnet aan het plafond

Een visnet aan het plafond. Wat bezielde ons toch, in de jaren '70? Geen tienerkamer zonder een visnet aan het plafond. Maar waarom toch? Nou ja, het was gezellig en knus en je kon er van alles in leggen. En iedereen deed het. Vandaar.

3. Groene glazen bollen

In je tienerkamer mochten olijfgroene (of bruine) glazen bollen in een macramé touwnet niet ontbreken. Eén bol was niet genoeg, het moesten er minstens twee of drie zijn. Om op te hangen of om neer te leggen. Hé gezellig. Maar waar kóchten we die dingen eigenlijk? En waarom vonden we nou juist déze bollen zo hip? Of ging het vooral om het macramé touwnet?

4. Opklapbed

Allemaal een eigen kamer, dat ging vroeger nét. Maar dan wel met een opklapbed, het slimste bed van de wereld. Op plank kon je heel handig allerlei spulletjes mooi uitstallen. En om het bed heen, maakte je moeder een fleurig gordijn. Vervelende broertjes klapte je met bed en al naar achteren, dat was een héél geliefde bezigheid.

5. Sisal vloerbedekking/ Jabo

Wie heeft zijn knieën niet ooit opengehaald aan sisal vloerbedekking? Het was de eerste vaste vloerbedekking ooit, gemaakt van een soort hard gevlochten touw. Onverslijtbaar natuurlijk. Een Pluslezer zegt zelfs: "Bij de verhuizing naar een andere woning werd de Jabo gewoon gekeerd. Dan ging het nog jaren mee."

6. Rieten vloertegels/matten

Iets later kwamen de rieten vloertegels. Die waren hip!

7. Lavalamp

De lavalamp was vooral iets voor de jaren '70 of '80. De lamp zette je aan en zodra deze warm werd, smolt de lava en bewoog zich door de lamp. 

8. Rauhfaser behang

Rauhfaser behang was eigenlijk gewoon saai wit behang met een pukkelig reliëf. Daarom verfden we het behang het liefst in een felle kleur. Welke kleur had u op uw kamer?

9. Chiantifles met druipkaars

Een chiantifles (of andere fles) gebruiken als kaarsenstandaard. Dat kostte haast niets en er kwam opeens ook wat romantiek in je tienerkamer.

10. Letterbak

Een letterbak aan de muur was in de jaren ’70 het einde. Veel hipper kon het niet worden.

11. Patchwork sprei

Een gehaakte of gebreide sprei op ons bed. Dat zorgde voor nog meer kleur in onze kamer. Had uw moeder of grootmoeder er een voor u gemaakt?

12. Leren poef

In het zwart, bruin of groen. De leren poef was populair in de jaren '70. Had u er een in uw kamer?

13. Posters

Het liefst hing je je hele kamer vol met posters van popsterren, filmsterren of sporters. De posters van de controversiele fotograaf David Hamilton zag je ook veel, maar liever hingen we bijvoorbeeld de Beatles op onze muur. Soms beplakten we zelfs het plafond.

Reactie toevoegen

110 Comments

Door Karin van der L... (niet gecontroleerd) op di, 26-7-2022 - 18:58

Ik had een lava lamp en een letterbak en dat raufasser behang, meer kon niet want ik moest een slaapkamer delen met mijn zusje en m'n broer had een eigen kamer..

Door karin.besselsen (niet gecontroleerd) op zo, 24-7-2022 - 16:45

telde er 11

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 24-7-2022 - 16:02

Opblaasstoel in paars en oranje

Door Tina (niet gecontroleerd) op do, 12-8-2021 - 15:59

Alleen 6 7 niet

Door Tini de Jong (niet gecontroleerd) op wo, 11-8-2021 - 11:41

een opklapbed en het 3 kleurige tomadorekje

Door Tini de Jong (niet gecontroleerd) op wo, 11-8-2021 - 11:37

ha, ben een sprei aan het haken met alleen rondjes. Een mega-klus :)

Door Tini de Jong (niet gecontroleerd) op wo, 11-8-2021 - 11:37

ha, ben een sprei aan het haken met alleen rondjes. Een mega-klus :)

Door Gerard (niet gecontroleerd) op di, 10-8-2021 - 16:22

Nummer 1 hangt nog steeds aan de muur

Door Henny Rouschop (niet gecontroleerd) op di, 10-8-2021 - 05:09

Heel herkenbaar en nu ook allemaal weer te zien in de grote tentoonstelling over de jaren 70 op het Noord-Limburgse platteland in openluchtmuseum de Locht in Melderslo (gemeente Horst aan de Maas).

Door Alice Emke (niet gecontroleerd) op ma, 9-8-2021 - 16:06

Diverse dingen had ik ook in mijn kamer oa jabo op mijn vloer,de poef stond in de woonkamer de druipkaars en op de muur heel veel foto's met handtekening van de artiesten die toen bekend waren.