Wallonië en de Ardennen: de mooiste en interessantste fietsroutes

Getty Images

Door heuvels en valleien, langs de mooiste steden, kastelen, burchten en abdijen en door indrukwekkende natuurparken. Het RAVeL-netwerk is waarschijnlijk het bekendste routenetwerk van Wallonië en de Belgische Ardennen. Het beslaat meer dan 1.400 kilometer aan bewegwijzerde fietspaden over voormalige spoorlijnen en jaagpaden. Wij hebben enkele van de beste routes voor u geselecteerd.

Het RAVeL-netwerk verbindt alle Waalse gewesten en neemt u op 45 gewestelijke en internationale fietsroutes mee langs de hoogtepunten van Wallonië en de Belgische Ardennen. U kunt de heuvels trotseren, al zijn onderstaande routes wat vlakker en daarmee geschikt voor iedereen. Geniet van fietsen in Wallonië en de Belgische Ardennen: schilderachtige plaatsjes, idyllische landschappen en de culinaire hoogstandjes waar België om bekend staat!

De Unesco fietsroute

Doorkruis Wallonië met de fiets, van Doornik, op een steenworp afstand van Frankrijk, tot de opmerkelijke site van Blegny-Mine, aan de poort van Nederland. Dit is een prachtige themaroute voor fietsers die benieuwd zijn naar de grootste culturele en historische rijkdommen van Wallonië. Rijd met de fiets door glooiende landschappen en kom langs bezienswaardige stadjes en dorpen. De elf uitgezette etappes volgen de bestaande groene en vlakke routes van RAVeL en die van fietsknooppunten. Van west naar oost geniet u van de sfeer en contrasten die heersen tussen de landschappen van de Henegouwse vlaktes, de oevers van de Maas, de heuvels van de Condroz en de geheime valleien van de Ardennen.

Neem de tijd om de uitzonderlijke plaatsen te bewonderen die op de Unesco-werelderfgoedlijst staan, en het rijke verleden tonen van deze streek. Een van de attracties en accommodaties met het label "Fiets Welkom" is een welkome stopplaats tijdens dit uitstapje. Stap op de fiets en ga genieten!

Getty Images

©WBT - J.P.Remy, Unesco fietsroute Thuin

De Vennbahn

Deze afwisselende fietsroute is met zijn 125 kilometer een van de langste fietsroutes van Europa over voormalige spoorlijnen. De internationale Vennbahn verbindt het Duitse Aken via de Oostkantons met Troisvierges in Luxemburg. Onderweg ziet u herinneringen aan de glorietijd van het goederentransport per trein: van verlaten stationsgebouwen tot roestige wagons, herinneringen aan vervlogen tijden in een prachtig landschap.

Getty Images

©Ostbelgien.eu - D.Ketz, Vennbahn

De Maasfietsroute

De Maasfietsroute volgt vrijwel de volledige loop van een van de belangrijkste rivieren van Europa: de Maas. De totale fietsroute is 1.152 kilometer lang, verdeeld over verschillende etappes. Het Waalse deel van de route was de eerste bewegwijzerde route in Wallonië en volgt de prachtige Maasvallei vanaf Maastricht tot aan het Franse Givet, net over de grens tussen België en Frankrijk.

Nog meer fietsroutes ontdekken?

Getty Images

Het Vhello fietsknooppuntennetwerk

Het toeristische aanbod van de regio Bergen en de regio Centre zijn nu te ontdekken dankzij het Vhello fietsknooppuntennetwerk, in hartje Henegouwen (Coeur Du Hainaut). Er zijn verschillende thematische wandeltochten om de rijkdom van het territorium te ontdekken. De knooppuntenroutes gaan langs het water, langs musea en kastelen. Het hele aangeduide gebied is zowel geschikt voor ervaren fietsers als families. Onderweg geniet u van de lokale gastronomie. Ook kunt u UNESCO erfgoed bezoeken. Stap in de voetsporen van Vincent Van Gogh in de Borinage en het mijnerfgoed!

Dit pas aangelegde nieuwe fietsnetwerk van 880 km is verbonden met andere knooppuntnetwerken met meer dan 41.000 km aan gemarkeerde stroken. Het knooppuntennetwerk is gemakkelijk te volgen en u zult er niet snel verdwalen. Elk kruispunt van het netwerk wordt aangegeven door een knooppuntnummer. Op de bordjes staan de eerstvolgende knooppunten en de richting die u moet volgen om het knooppunt te bereiken.

Vhello doorkruist 24 gemeentes : Binche, Boussu, Braine-le-Comte, Chapelle-lez-Herlaimont, Colfontaine, Dour, Ecaussinnes, Estinnes, Frameries, Hensies, Honnelles, Jurbise, La Louvière, Le Roeulx, Lens, Manage, Mons, Morlanwelz, Quaregnon, Quévy, Quiévrain, Saint-Ghislain, Seneffe, Soignies. 

Getty Images

Grand Place of Tournai in Henegouwen
Auteur 
  • Maartje Groenen
Bron 
  • Fietsen123