Dit maakt Venetië zo charmant

Druk? Ja. Maar ook sprookjesachtig mooi en een cultureel pareltje. Venetië is niet voor niets zo razend populair. Deze plekken mag je niet missen tijdens een bezoek aan de 'Bruid van de Zee'.

San Marco plein

Het Piazza San Marco (San Marco plein) is het meest bezochte plein van Venetië, waar je onder meer de grote San Marco basiliek, het Dogepaleis en de bijna 100 meter hoge Campanile vindt. Langs de rand van het plein kun je genieten van een drankje op het terras of een hapje eten, al ben je dan wel duurder uit. Een Italiaanse espresso aan het San Marco moet je natuurlijk geproefd hebben, maar kost je zo een tientje. Bezoek het plein dan ook vooral om zijn schoonheid en de omliggende gebouwen, en duik de zijsteegjes in voor een kop koffie.

Basilica de San Marco

Aan datzelfde plein schittert een imposante basiliek uit de negende eeuw: de Basilica de San Marco. Byzantijnse bogen, goudkleurige torens en 8500 vierkante meter aan mozaïeken; je loopt er niet zomaar voorbij. De kerk brandde af in 932 en werd daarna meerdere keren herbouwd en verbouwd. Toegang is gratis.

Dogepaleis

Naast de San Marco basiliek staar het Dogepaleis, ook uit de negende eeuw, waar bijna 700 jaar lang de leiders van Venetië woonden. Nu dient het als indrukkend museum met een spectaculaire tweede etage. Hier vind je de Zaal van de Grote Raad (Sala del Maggior Consiglio) en het beroemde schilderij Het Paradijs van Tintoretto. Aan de achterkant is het Dogepaleis verbonden met de oude gevangenis via de 'Brug der Zuchten', die zijn naam dankt aan de veroordeelde gevangenen die hier al zuchtend voor de laatste keer konden uitkijken op de stad.

Canal Grande

Het Canal Grande is de belangrijkste verkeersroute door Venetië. Het kanaal kronkelt vier kilometer door de verschillende wijken van de stad. Een prachtige route met paleizen, kerken, grote panden, versierde gevels en natuurlijk de typische, eeuwenoude bruggen. Dit kun je niet alleen doen per Venetiaanse gondel, maar ook in een waterbus (Vaporetto). Die zijn aanzienlijk goedkoper: 7 euro per uur.

De Rialtobrug

De oudste en ook meteen de beroemdste brug van Venetië is de Rialtobrug, uit 1591. Het was de eerste stenen brug en was pas na drie jaar bouwen klaar. Overdag is het immens druk, met massa's toeristen. Bezoek de brug dus liever na zonsondergang, voor een geweldig verlicht uitzicht op het water en de stad. 

Canneregio en Castello

Toeristischer dan Venetië kan bijna niet. De overname van het toerisme uit zich duidelijk in de cijfers: van 250.000 inwoners na de Tweede Wereldoorlog naar ongeveer 50.000 inwoners nu. Het is daarom goed om te weten waar je deels kunt 'ontsnappen' aan de massa en meer van het gewone, dagelijkse leven van de stad kunt zien. Dat kan in de wijken Canneregio en Castello. Bovendien bieden deze wijken naast de authentieke uitstraling en relatieve rust nog een voordeel: het echt Venetiaans eten is hier op z'n best.

La Fenice

La Fenice is al sinds 1792 één van de bekendste operatheaters in Europa. Bellini, Rossini, Verdi, Stravinsky, Prokofiev en anderen gingen hier in première. Meerdere keren is het theater tot de grond toe afgebrand (in 1996 nog), maar dankzij wereldwijde donaties is La Fenice weer volledig in oude stijl herbouwd. Ook buiten de voorstellingen om kun je binnen een kijkje nemen. En daar krijg je geen spijt van.

Hapje eten

Natuurlijk zijn er vele eettentjes en restaurants in Venetië. Bijna overal word je verleid door de aanlokkende geur van verse pasta, Italiaanse bollen en de beste koffie ter wereld. Maar het liefst wil je niet alleen goed, maar ook een beetje goedkoop culinair genieten. Tips hiervoor zijn Sansovino (pizza afhalen), Caffe Roso (koffie en panini), Gelateria Nico (ijs), Pizzeria All’Anfora, Dal Moro’s Fresh Pasta To Go (pasta afhalen) en Naranzaria (voor de typisch Venetiaanse tapas). 

Bronnen: reisgenie.nl, 27vakantiedagen.nl