Duurzaam reizen doet u zo

Voor een vakantie of stedentrip naast de deur kiezen we snel voor het vliegtuig als vervoer. Het is makkelijk en vaak betaalbaar. Maar hoe duurzaam is reizen met het vliegtuig eigenlijk? En als u er niet aan kunt ontkomen, op welke manieren compenseert u de CO2 uitstoot dan?

Er zijn veel makkelijke vervoersmiddelen, maar ze zijn niet allemaal even duurzaam. Soms zit milieuvriendelijk denken al in de kleinste dingen, daarom zetten we deze handige tips voor u op een rijtje. Hieronder ziet u welke populaire vervoersmiddelen beter voor het klimaat zijn.  

Top 3 klimaatvriendelijk 

1. Kies voor een internationale (hogesnelheid) trein of een touringcar. Deze vervoersmiddelen zijn het meest milieuvriendelijk!
2. Ga op vakantie met vrienden of neem de kleinkinderen mee: een auto met meerdere inzittende is beter voor het klimaat.
3. Onderaan de lijst staat toch echt het vliegtuig. Is er geen andere vervoersmiddel dat u kunt kiezen of vind u het vliegtuig het fijnste? Compenseer dan de uitstoot met de volgende basistips.

•    Handdoeken in hotels 

In de badkamer van hotelkamers hangt vaak een standaard bordje waarop staat dat iedere handdoek die u op de grond in de hoek neerlegt, wordt vervangen voor een ander. Deze service is super fijn en erg fris natuurlijk. Toch is een schone handdoek niet altijd nodig, gebruik daarom tijdens uw reis een handdoek meer dan één keer. 

•    Herbruikbare waterfles

Op vakantie bent u vaak geneigd meerdere plastic waterflesjes te kopen. Dit is niet goed voor het milieu en eigenlijk ook niet zo goedkoop. Kies er daarom voor om een herbruikbare waterfles te kopen. Laat ook de plastic rietjes in restaurants liggen. Jaarlijks komt er ruim 8 miljoen ton plastic afval in de oceaan terecht. Door rekening te houden met deze kleine dingen maakt u al een verschil! 

•    Eigen boodschappentas

Misschien gebruikt u hem thuis ook al: uw eigen boodschappentas. Vergeet hem niet mee te nemen op reis! Ook op vakantie kan hij goed van pas komen. Tegenwoordig zijn er veel katoenen canvas tassen te koop: super handig om kleding in te bewaren of als boodschappentas te gebruiken. 

•    Tweedehands 

Koop in plaats van nieuwe, tweedehandse spullen. Of u er nu voor kiest om thuis uw kampeerspullen via Facebook te kopen of een leuk kledingstuk in een vintageboetiekje tijdens uw vakantie mee te nemen, ook hiermee maakt u verschil. 

Wist u dat…

•    u beter langer op reis kunt blijven als u een verre vlucht heeft?
•    reizen met een cruise schip het minst milieuvriendelijk is?
•    u het beste de lokale bevolking van uw vakantieland kunt steunen door gebruik te maken van lokale gidsen?
•    er in veel landen fietsverhuur mogelijk is? Kies dit vervoermiddel boven een taxi, of ga zelfs voor de benenwagen!