Frankrijk verwijdert al zijn tolpoorten

De Franse overheid wil de tolpoortjes vervangen door een automatisch systeem zoals al in Portugal en Noorwegen aanwezig zijn. Bestuurders moeten zich dan voortaan online registeren of een tolkastje bij zich hebben.

Tolpoorten zorgen voor opstoppingen. Veel vertraging en extra milieuvervuiling komt hier ook bij kijken. Om het verkeer sneller door te laten stromen heeft de Franse overheid een wetsontwerp opgesteld om alle tolpoorten te laten verwijderen, dat meldt Autogids.be

Het is de bedoeling dat de tolpoorten volledig worden vervangen door télépéage-systemen, ook wel 'free flow' systemen. Dankzij een badge is het mogelijk om door de poorten te rijden zonder te stoppen en slechts een maand later te betalen. 

De beheerders kunnen de reizigers identificeren via een tolkastje, online geregisteerde contactgegevens, vignet of prepaid-kaartssysteem. 

Bij fraude of doorgang zonder betaling werd eerst een boete van €35 gerekend. Omdat het risico op zwartrijden groter is zonder fysiek obstakel wordt deze verhoogd. 

Bron(nen):