Indonesië praktisch

Indonesië, het land van sawa (rijstvelden), theeplantages, tempels en een mooi landschap met bergen. Voor velen een land met veel nostalgische herinneringen. Plus zette alle belangrijke, en praktische, informatie over dit land op een rijtje.

Algemeen

Indonesië telt circa 18.000 eilanden waarvan er slechts enkele duizenden bewoond zijn. 54 procent van de 255 miljoen Indonesiërs woont op Java en Bali en die eilanden ontvangen ook de meeste toeristen. Het grootste verschil tussen beide eilanden is de godsdienst: ­islam op Java, hindoeïsme op Bali. Na een koloniale periode van ongeveer driehonderd jaar, waarin de Nederlanders het voor het zeggen hadden, is Indonesië sinds 1945 een democratische republiek.

Klimaat

Het tropische klimaat kent ruwweg twee seizoenen: nat (tussen november en april, met de meeste regen in december, januari en februari) en droog (mei tot en met oktober). De temperatuur schommelt tussen 21 en 33 graden Celsius, maar ligt in hoger gelegen regio’s beduidend lager.

Toerisme

Het toerisme is voor Indonesië een belangrijke bron van inkomsten. Het land heeft de bezoeker veel te bieden: een veelzijdige cultuur en een uitbundige natuur. De infrastructuur op de grote eilanden is goed en de bevolking is vriendelijk en behulpzaam. Let op: het is bij wet verboden om bedelaars in Jakarta geld te geven.. Overtreders riskeren een gevangenisstraf of boete. Hotelaccommodatie is er in alle soorten en maten, van eenvoudige pensions tot internationale vijfsterrenhotels. Voor een verblijf op Java en Bali zijn geen vaccinaties vereist, bij bezoek aan andere regio’s verdient het aanbeveling overleg te plegen met een arts.

Vliegen

De meeste toeristen komen aan op de internationale luchthaven Soekarno-Hatta bij Jakarta of de luchthaven van Denpasar op Bali. Vanuit Nederland wordt op beide bestemmingen gevlogen door toonaangevende maatschappijen als Singapore Airlines, Malaysia Airlines en Cathay Pacific, waarbij onderweg eenmaal moet worden overgestapt. KLM vliegt rechtstreeks naar Bali met een tussenlanding in Singapore en naar Jakarta met een tussenlanding in Kuala Lumpur.

Geldzaken

De Indonesische munteenheid is de rupiah. 1 euro is gelijk aan ongeveer 14.000 rupiah. Geld wisselen kan in de grote hotels, bij banken en bij particuliere wisselkantoren. Met een pinpas kan men in de grotere steden terecht bij geldautomaten. De meest gangbare creditcards worden in grotere winkels, restaurants en reisbureaus geaccepteerd.

Reisdocumenten

Voor een verblijf van maximaal 30 dagen in Indonesië hebben Nederlanders alleen een geldig paspoort nodig. Een visum is niet meer vereist.

Reisorganisaties

Touroperators die reizen naar Indonesië aanbieden zijn onder meer:

Reisgidsen

  • ‘Insight Guide Indonesië’, uitg. Van Reemst, €23,90
  • ‘Nelles Reisgids Sumatra-Java-Bali’, uitg. Spectrum, €13,95
  • ‘Lonely Planet Indonesia’, €30,95
  • ‘Trotter Reisgids Java-Bali’, uitg. Lannoo, €14,95

Informatie

Er is geen Indonesisch Verkeersbureau in Nederland. Voor informatie zijn er de volgende websites:

Bron(nen):
  • Plus Magazine
Trefwoorden: