Natuur en cultuur aan de Baltische Zee

Voor een prachtige vakantie aan de kust hoeft u echt niet naar Spanje of Griekenland, ook Polen heeft prachtige kustgebieden met heerlijke temperaturen en bijzondere culturele hoogtepunten.

Watersport en kastelen in het ‘Land van de Duizend Meren’

In het noordoosten van Polen ligt de regio Warmië-Mazurië, een historische landstreek die ook wel ‘het Land van de Duizend Meren’ wordt genoemd. Na Finland is Polen namelijk het land met de meeste meren van Europa: alleen al in Warmië-Mazurië liggen er maar liefst 2.600. Het zal u dan ook niet verbazen dat de streek vooral populair is onder watersportliefhebbers. Met name het Grote Mazurische Merentracé trekt jaarlijks veel toeristen. Deze populaire vaarroute neemt u onder andere mee over de grootste meren van Polen: het Śniardwy-meer en het Mamry-meer. Liever iets kleinschaliger? Dan is een kajakroute over de idyllische Krutynia rivier een aanrader!

Geen fan van watersport? Geen zorgen, want ook cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Warmië-Mazurië. De regio staat namelijk vol met kastelen! Ze zijn een nalatenschap van de kruisridders en torenen al vanaf de middeleeuwen hoog boven het landschap uit. De Gotische Kastelenroute neemt u mee langs de mooiste kastelen en forten, waaronder Olsztyn, Lidzbark Warmiński en Ryn.

Terug naar de Hanze in Pommeren!

Gdánsk, aan de Oostzee, is de hoofdstad van Pommeren en kan gerust gezien worden als een van de mooiste steden van Polen. De stad heeft een prachtig historisch centrum waar u zich helemaal in de tijd van de Hanze waant. Wist u trouwens dat de stad nauwe banden heeft met de Lage Landen? Vooral op de Lange Markt zijn duidelijk de architectonische invloeden uit Nederland zichtbaar. De oude kraan, die vroeger gebruikt werd om ladingen uit schepen te hijsen, is door zijn opvallende verschijning het symbool van de stad geworden. Mooie architectuur, leuke winkels en een bruisend uitgaansleven: Gdánsk heeft het allemaal. En bent u de stad zelf zat? Dan kunt u lekker uitwaaien aan het strand tussen Sopot en Gdánsk Nowy Port.

Pommeren is echter nog veel meer dan alleen Gdánsk: de streek heeft een afwisselend landschap. In Zulawi vind je een bijna Hollands landschap, vol met polders, molens en bruggetjes. Een enorm contrast met Slowinski Nationaal Park, een van de laatste gebieden in Europa met wandelende duinen. Combineer dat met de vele kastelen van de Ridders van de Duitse Orde en de cultuur van de Kashubiërs en de Kociewiaks – de eerste bewoners van het gebied en bekend vanwege hun kant en borduurwerk – en de mennonieten voor een ontzettend diverse streek vol natuur- en cultuurhistorie.

Natuur en ontspanning in West-Pommeren

West-Pommeren is dé streek voor natuurliefhebbers. Met twee bijzondere nationale parken – Wolin en Drawa – en de vele meren en rivieren herbergt de noordwestelijke regio van Polen een enorme diversiteit aan planten en dieren. Dit maakt het gebied heel geschikt voor een actieve vakantie. Wat dacht u van wandelen of fietsen? Of trek er per paard op uit en voel u helemaal één met de natuur. Wilt u liever genieten van het water, dan zijn er prachtige kanoroutes over de vele rivieren en meren.

De hoofdstad van West-Pommeren is Szczecin, een stad die wij vooral kennen als Stettin. Ondanks de grote afstand tot de Oostzee – 100 km – is het een van de belangrijkste havensteden van Polen, een functie die teruggaat naar de tijd van de Hanze. En dat is nog deels te zien! Want hoewel de stad in de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest werd, is een deel van het historische centrum nauwkeurig gerestaureerd. Een fraai voorbeeld is het Slot van Stettin, dat bekendstaat als een van de mooiste paleizen van Polen.

Een andere stad die u zeker moet bezoeken is Kolobrzeg. Niet alleen vanwege de kuuroorden en spa’s waar u hier heerlijk kunt ontspannen, maar ook vanwege de mooie combinatie van strand en stad. Als u hier in de zon over de boulevard loopt, vergeet u helemaal dat u in Polen bent.