Zorgeloze vakantie dankzij jarige ANVR

Getty Images

Dat we met z'n allen onbezorgd op vakantie kunnen, danken we voor een belangrijk deel aan de ANVR. Deze vereniging van Nederlandse reisbedrijven, die dit jaar haar 50e verjaardag viert, beschermt vakantiegangers tegen vervelende risico's. PlusOnline zet de belangrijkste voor u op een rijtje.

Heldere prijzen

Wie een reis boekt, wordt soms geconfronteerd met onduidelijke toeslagen. Zeker wie op internet boekt. De ANVR tikt aanbieders op de vingers die de gepubliceerde prijs stiekem proberen te verhogen. (Zo boek je een goedkope vakantie)

Uw aanbetaling is veilig

Als het het reisbureau of touroperator failliet gaat, dan krijgt de boeker zijn aanbetaling terug. Daarvoor zorgt het Garantiefonds Reisgelden (SGR), waarvan ANVR-aangesloten bedrijven automatisch lid van zijn. Wist u dat dit garantiefonds zelfs het allereerste ter wereld (1971) was?

Veilig op reis

Als zich op vakantie iets ernstigs voordoet, bijvoorbeeld een aardbeving of een aanslag, dan worden vakantiegangers terug naar Nederland gebracht of ze krijgen kosten terug. ANVR-bedrijven geven ook informatie over belangrijke zaken als inentingen en gezondheidsrisico's. Bij busreizen moet de touringcar voldoen aan een speciaal veiligheidskeurmerk.

Hulp bij klachten

Als u onenigheid hebt met uw reisbureau of touroperator, kunt u de Geschillencommissie Reizen om een oordeel vragen. Deze commissie is onafhankelijk en haar uitspraken zijn bindend.

Plus-reisredacteur Thijs Joosten: "Ik heb helaas al vaker verhalen gehoord van vakantiegangers die hun geld kwijt zijn of op hun bestemming aan hun lot werden overgelaten. Daarom let ik altijd op het ANVR-logo als ik privé een vakantie boek." Thijs gaf eerder exclusieve tips over Parijs, voor zowel tuinen en parken als alternatieven voor de bekende trekpleisters. 

Dit zijn de 9 populairste plekken ter wereld

35 vakantietips: laat je verrassen in 2016

Auteur